Promenite jednu naviku

Manji račun za struju: Trik pomoću kojeg ćete uštedeti novac svakog meseca!

Potrošnja noću je, kako kaže, veoma značajna za energetski sistem da bi se izbeglo gašenje termoelektrana tokom noći i njihovo ponovno uključivanje ujutru, jer su troškovi uključivanja veliki

Enterijer
Autor:
Manji račun za struju: Trik pomoću kojeg ćete uštedeti novac svakog meseca!
Foto: Shutterstock

Mašina prosečne snage 2 kw, prema rečima Nikole Nikolića, zamenika direktora „Energy saving grupe“ po jednom pranju troši 3kWh. Ako je koristite dva puta nedeljno, odnosno osam puta mesečno, potrošićete 24kWh.

Nije nepoznanica da ko uključuje veš-mašinu samo noću, prolazi jeftinije. Ipak, da li zbog obaveza ili nečeg drugog, sve manje porodica vodi računa o tome kad šta od aparata koristi. Računica, međutim, pokazuje da ušteda struje ne mora uopšte da bude mala.

„Ako je koristite samo za energiju iz zelene zone, odnosno do 350 kWh, samo noću, vaš račun za električnu energiju će biti mesečno 48 dinara sa PDV-om, akcizom i naknadom za obnovljive izvore energije, ali bez obračunske snage. Ako koristite energiju iz zelene zone za pranje veša preko dana, mesečni račun je 186 dinara“, objašnjava Nikolić.

Ko potroši više od 350kWh, ostatak do 1.600 kwh utrošene enrgije mu se računa po plavoj zoni, koja je skuplja!

Da li isključujete aparate tokom grmljavine? Evo šta obavezno morate da uradite!

foto: Shutterstock

„Pranje noću u plavoj zoni staje 71 dinar, a danju kad je skuplje 278 dinara. Ko troši više od 1.600 kWh mesečno plaća najskuplje. Pa čak i ako pere samo noću, platiće 140 dinara, a danju 554, isto sa akcizama, PDV-om i naknadom“, otkriva sagovornik.

Iz svega ovoga zaključujemo sledeće – ako samo noću, po jeftinoj tarifi, uključujete svoju veš-mašinu (dva puta nedeljno, na primer), uštedećete 506 dinara mesečno.

Jeftina, noćna tarifa u Beogradu je od 24 do 8 sati, u Vojvodini od 23 do 7, a u ostatku Srbije od 22 do 6 sati ujutru.

Potrošnja noću je, kako kaže, veoma značajna za energetski sistem da bi se izbeglo gašenje termoelektrana tokom noći i njihovo ponovno uključivanje ujutru, jer su troškovi uključivanja veliki.

„Uvođenje tarifnog sistema sa opcijom da je cena električne energije jedan prema četiri, odnosno četiri puta skuplja danju je snažna stimulacija za potrošače da prebace potrošnju iz dnevne u noćnu, čime se postiže ravnomernija proizvodnja i potrošnja“, zaključuje Nikolić.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs