Budite maštoviti

Bez kiča, šarenila i gomile prašine: Uklopite figurice i suvenire u enterijer da izgleda stilski i prefinjeno! (FOTO)

Gomila magneta na frižideru odavno je nešto nad čime feng šui stručnjaci i dizajneri enterijera negoduju

Enterijer
11:17h Autor:
Foto: Profimedia

Odlazak na putovanja mnogima je jedna od najdražih aktivnosti koju čine u slobodno vreme, bilo da je reč o odlasku u drugi deo Evrope ili sveta, ili pak o jednodnevnom izletu u susedno mesto.

 

Novo okruženje često nas podstakne na istraživanje, ali i na kupovinu suvenira koje želimo da ponesemo kući. Ali, kako ih uklopiti u dizajn doma i sprečiti da samo ne skupljaju prašinu na policama ili ostanu zaboravljeni u kutijama?

 

Evo nekoliko ideja:

 

1. Magnete rasporedite na geografsku kartu
Većina ljudi na putovanjima kupuje magnete koji su i vrlo jeftini i jednostavni za prenošenje do doma. Ali, umesto da ih samo ređate po frižideru, zašto se ne biste poigrali s njima i jednom geografskom kartom? Predlažemo da posegnete za kartom Evrope ili sveta, u zavisnosti od toga gde kupujete, a potom gradove obeležite pripadajućim magnetima.

 

Možete ih pričvrstiti na kartu vrućim lepkom i okačiti na zid, a isto tako kartu možete i da magnetizujete - stavite ispod nje bilo koju magnetnu ploču ili deo zida prethodno obojite magnetnom bojom koja se može naći u svakoj gvožđari.

 

Daje toplinu svakoj prostoriji: 5 najvažnijih pravila za odabir idealnog tepiha!

 

A post shared by AZULA (@azulawallart) on

2. Galerija najdražih razglednica i fotografija

Iako se danas većina naših fotografija nalazi na pametnim telefonima i digitalnim fotoaparatima, one najlepše s putovanja razvijte i zajedno s razglednicama ili čak i ulaznicama izložite u pravu malu galeriju na zidu. Pre razvijanja fotografija, možete sve da ih prebacite u crno-belu tehniku ili da pazite da se boje na fotografijama međusobno uklapaju, kako vam zid ne bi bio previše šaren. Ako imate nestandardnu razglednicu koja prikazuje neko umetničko delo, utisak će biti još bolji. Potom razglednice i fotografije stavite u iste ili slične ramove i formirajte željeni oblik na zidu.

 

Rešite ih se: Ovih 10 stvari ne bi trebalo da imate u domu nakon tridesete!

 

A post shared by Alison Preston (@loveslifeinteriors) on

3. Sitnice izložite u staklene posude
Sve one sitnice poput replike Ajfelove kule, tornja u Pizi, slova glagoljice iz Huma ili Mikelanđela iz Firence čine se kao logičan i najlakši odabir za kupovinu tokom putovanja. Ali, kada stignemo kući, često ne znamo šta bismo s njima. Kako se ne bi izgubili u masi drugih predmeta, predlažemo da ih skupite i zajedno izložite u veće staklene posude. Četvrtasta posuda okrenuta naopako, koja će "poklopiti" ove sitnice idealan je primer toga. Usput, na ovaj način suveniri neće nakupljatigomilu prašine, biće zaštićeni od dece, a plus će izgledati kao muzejska mini izložba!

 

Slično možete da uradite i sa školjkama koje ste skupili na plaži - izložite ih u zanimljive čaše ili tegle i postaće neodoljiva letnja dekoracija doma.

 

Da insekti više nikad ne priđu vašem domu: Samo postavite teglu sa ovim unutra!

foto: Profimedia

4. Upotrebne predmete izložite na vidno mesto i zaista ih koristite

Nema razloga da tanjiri, pepeljare, džezve i slični korisni suveniri skupljaju prašinu - koristite ih!

 

Kompletno uputstvo: Kako da savršeno postavite sto za svaku priliku i oduševite sve prisutne! (FOTO)

 

A post shared by The Thread Box (@the.threadbox) on

5. Zanimljive tkanine pretvorite u jastučnice

Retko koja osoba koja je putovala u Maroko, Istanbul ili Španiju nije sa sobom donela i neke zanimljive tkanine. Jeftine su, prelepe i autentične, pa su pravi mamac za turiste, ali na kraju često ostaju neiskorišćene. Ako niste sašili haljinu ili vam se tkanina više ne sviđa za odevni predmet, napravite od nje jastučnice, zavese za manje prozore... Kad god pogledate u njih, u mislima ćete se vratiti na to predivno mesto gde ste kupili tkaninu!

 

Od običnog jastuka napravila predivan detalj: Poželećete ga u svom domu! (VIDEO)

 

A post shared by Home Deco (@deco_and_me) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs