Feng šui

Cveće za srećnu porodicu: Božur privlači obilje u dom a kaktus lošu energiju!

Biljke su simbol napretka i zato se podtavljaju u sektor kojima nedostaje dobra energija. Zbog toga, treba obratiti pažnju na biljke koje unosite u svoj dom!

Enterijer
Autor:
Cveće za srećnu porodicu: Božur privlači obilje u dom a kaktus lošu energiju!
Foto: Profimedia

Biljke zauzimaju važno mesto u kineskoj kulturi stanovanja, gde imaju simboličko značenje. Drevni Kinezi smatrali su da se o čoveku može mnogo saznati na osnovu biljaka koje drži u svom domu, jer govore o njegovoj ličnosti i stilu života.U feng šuiju cveće se smatra odličnim sredstvom za uklanjanje negativne energije iz prostora, ali i prizivanje pozitivnih događaja u život. Na primer, ono koje ima okrugle i srcolike listove treba držati u kući ukoliko čovek priželjkuje uvećanje imetka.

Ne preterujte sa količinom

Prema principima feng šuija, biljke predstavljaju element drvo i simbolizuju ekspanziju, napredak i nove početke. Pozitivna energija koju stvaraju doprinosi materijalnom uspehu, pročišćavanju prostora, usporavanju іlі usmeravanju energije, ali i blokiranju otrovnih strela.

Istočni deo doma ispunite biljkama i cvećem, a prilikom određivanja mesta za njih, treba voditi računa o nekim osnovnim pravilima: nikada nemojte držati mnogo cveća na jednom mestu jer to može zagušiti prostor. Ukoliko imate mali stan, idealne su manje biljke (ne više od tri), a važno je i to da budu zdrave, jer će jedino tako moći da energizuju prostor.

Cveće koje ne izaziva alergijsku reakciju: Posadite ga u bašti i ne brinite!

foto: Profimedia

Božur za obilje

Prirodne biljke bolje su od veštačkih budući da emituju veliku količinu žive energije u prostor. Suvo cveće nikada nemojte držati u kući jer isijava mrtvu energiju koja će kasnije postati negativna i sprečiti dobrobit.

Dnevna soba idealno je mesto za saksije sa cvećem. Najbolji sektori su istok i jugoistok, ali dobra pozicija može biti i severozapad, pogotovo za muške članove domaćinstva koji uče ili započinju karijeru. Simboliku prosperiteta dobićete postavljanjem geranijuma sa crvenim cvetovima u jugoistočni deo dnevne sobe, kao i božura svih boja koji privlače obilje.

Dobro zdravlje i vitalnost simbolizuju hrizantema, orhideja, tuja, ljiljan i paprat.

Besplatno đubrivo za vaše biljke: Od ovih ostataka hrane i pića, vaše cveće će početi da buja!

foto: Profimedia

Kaktusi nose lošu energiju

Vodite računa o tome da biljke koje unosite u dom budu mekanih i zaobljenih listova, izbegavajte one koje imaju bodlje ili trnje.

U spavaćoj sobi ne treba držati saksije sa cvećem, posebno onim sa oštrim listovima ili trnjem. Kaktusi su, po feng šui pravilima, veoma nepoželjni u prostoriji u kojoj se spava. Njih treba držati isključivo kao zaštitu ispred ulaznih vrata, naročito ukoliko se sučeljavaju sa drugim vratima, stepeništem ili liftom.

Unesimo cveće u kuću što pre: Nije samo lep ukras već nam i popravlja raspoloženje!

foto: Shutterstock

Bambus za zdravlje i sreću

Polje zdravlja najbolje ćete aktivirati unošenjem slike bambusa koji predstavlja sreću, zdravlje i dug život. Ova biljka se u Kini od davnina koristi kao talisman i mnoge porodice drže ga kao sredstvo za zaštitu prostora od negativnih uticaja.

U kupatilu je takođe poželjno držati biljke. Kao i svaka druga prostorija, i ono treba da bude lepo uređeno i, naravno, mirišljavo. Pošto se vezuje za prosperitet ukućana, vodite računa da se u kupatilu uvek oseti prijatan biljni miris. Možete na zidove okačiti slike sa motivima cveća ili drveća, a kombinacija lotosovog cveta i vode jedno je od najboljih rešenja. Lavanda se isto preporučuje za tu prostoriju, kao i limun i paprat.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs