Stari rituali

Tajne ruske magije: Upotrebite predmete iz kuće da ostvarite baš svaku želju!

Naučite i zašto je dobro da svaka kuća ima potkovicu iznad ulaznih vrata
Zanimljivosti
22:10h Autor:
Foto: Shutterstock

Kao i kod mnogih naroda koji su od predaka nasledili određene magijske rituale, tako i u slovenskoj kulturi i dalje egzstiraju moćni obredi.

 

Magija ima hiljadugodišnju tradiciju, te se nikad neće iskoreniti. Ljudi jednostavno osećaju potrebu da zavire u prošlost, da se zaštite od negativnih energija i zlih duhova, ali i da privuku sreću i izobilje, ostvare želju... Jer, magija nije ništa drugo do usmeravanje energija koje su nevidljive oku, a koje mogu uticati na sudbinu.

 

Magični predmeti

 

U slovenskoj magiji postoje predmeti bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti neki ritual. To su prvenstveno one stvari koje su se nekad nalazile u svakom domu: vreteno, ogledalo, češalj, peškir… Naravno, iscrtavali su se po odeći i nekim predmetima određeni ornamenti koji su, u stvari, sadržavali moćne magijske formule. Ti ornamenti takođe su se stvaljali na kuće, štale, a kasnije i na zgrade, gde se i danas mogu videti.

 

Kako Rusi čuvaju zdravlje svih organa: Biće vam žao što ranije niste znali!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kolovrat

 

Jedan od najpoznatijih simbola jeste kolovrat. Indoevropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja za ranoslovenske kulture. Kolovrat simbolizuje beskonačnost i cikličnost istorije i večnog sukoba dobra i zla. Kolovrat je i simbol sunca, koje nam daje toplotu i život. I drugi narodi koristili su svastiku (kolovrat): Rimljani, Germani, Kelti, Indijci, Iranci... I svima je njima ovaj simbol bio svet.

 

Nažalost, zbog Drugog svetskog rata i Nemačke, svastika (kukasti krst) postaje simbol nacističkih zlodela. Međutim, slovenska verzija (kolovrat) ne potpada pod zakonsku zabranu jer predstavlja važan religijski simbol.Ipak, i pored ove "zakonske tolerancije", simbol je verovatno zauvek ukaljan zlodelima nacističke Nemačke, pa bi svako ko bi ga poneo oko vrata verovatno bio optužen da je neonacista, fašista i slično.

 

Zašto se zlopatimo i propadamo: Dositej Obradović odavno otkrio najveću ljudsku zabludu!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Potkovica

 

Pored moćnog kolovrata, kao magična zaštitina sredstva koristili su se i neki predmeti iz svakodnevne upotrebe. Jedan od njih je i potkovica, vrlo popularan simbol sreće u celom svetu. Međutim, Sloveni su je više koristili kao zaštitiu od uroka, naročito ako se nalazila na neobičnom mestu (umesto na konjskim kopitama).

 

Na primer, kad čovek s urokljivim očima vidi potkovicu iznad ulaznih vrata ili na nekom drugom mestu, on se tad iznenadi, pa mu se usled tog iznenađenja "rasprši" negativna energija - ne može nikome da naudi.

 

Ruski protojerej otkrio: Čemu služi sveta voda i kako razlikovati verski obred od sujeverja

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...