Korisno je znati

Koliko u proseku traju šporeti, frižideri, veš mašine: Evo kako da im maksimalno produžite vek!

Da li se isplati da se koriste kućni aparati sve dok totalno ne otkažu i koji je tačno njihov životni vek?

Enterijer
Autor:
Koliko u proseku traju šporeti, frižideri, veš mašine: Evo kako da im maksimalno produžite vek!
Foto: Shutterstock

Ako se pitate koliko će vam još služiti frižider, planirate renoviranje kuhinje ili su vam kućni aparati već prilično stari, verovatno će vas zanimati podaci o tome koliki je uopšte vek trajanja ovih uređaja. Činjenica je da za najnoviji tip frižidera nećete stajati u redu celu noć kao za najnoviji smart telefon, i da ćete obnovu tzv. bele tehnike, koja nije više samo bela, preduzeti tek onda kad stari uređaj doslovno izdahne, ali ipak je korisno znati da li se isplati da se koriste kućni aparati sve dok totalno ne otkažu i koji je tačno njihov životni vek? Možda im uz malo više truda možete i produži rok?

Šta morate da perete na najmanje 60 stepeni: Grinje i bakterije su otporne na niske temperature!

foto: Shutterstock

Postoji nekoliko faktora koji određuju koliko će dugo kućni aparati trajati, a to je koliko često ih koristimo, njihova robna marka i naravno kako ih održavamo.

Očekivani vek trajanja pojedinih uređaja je različit. Frižideri, na primer, traju između 14 i 27 godina, zamrzivači 12 do 20, šporet od 12 do 17 godina. Mašine za pranje sudova traju do 11 godina, dok mikrotalasne pećnice traju najmanje - između 7 i 9 godina.

Treba li zadržati starije uređaje?

S obzirom na rok trajanja, da li bi bilo isplativo zameniti starije uređaje koji još uvek rade? Zavisi od situacije. Stariji frižideri zaista troše više električne energije od novih koji su u višem energetskom razredu. Ako imate jako stari frižider koji još uvek koristi freon, zamenite ga novim modelima štedljivih koji mogu da se koriste do kraja njihovog veka trajanja.

Napravila domaće sredstvo za čišćenje rerne u koje se kune: Šporet kao nov! (RECEPT)

foto: Profimedia

Kako produžiti vek trajanja?

Frižideri i zamrzivači treba da budu dobro zatvoreni, s gumicom oko vrata da iz njih ne može da izlazi hladni vazduh i treba uvek da budu što ispunjeniji kako bi održavali nisku temperaturu. Rernu i ringle treba održavati čistim jer na taj način možemo najviše da doprinesemo njihovoj trajnosti, a rernu radije čistite ručno (što nije problem ako to radite redovno) umjesto posebnim programima za tzv. samočišćenje.

Naime, većina šporeta (uprkos ugrađenoj funkciji čišćenja) ne podnosi dobro previsoke temperature koje se za taj postupak koriste. Mašine za pranje sudova treba koristiti redovno, barem svaka dva dana, jer će u protivnom pojedini sastavni delovi početi da se kvare ako ne rade, ali i ako filtere ne čistimo redovno. Mikrotalasne pećnice nisu kreirane za dugo kuvanje, zato ih treba koristiti samo za podgrevanje, jer će inače trajati par godina manje.

Samo je pomešao sodu bikarbonu, sirće i vodu: Genijalna caka olakšala mu život! (RECEPT, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs