Higijena na prvom mestu!

Ovako se najlakše čiste mali kućni aparati: Otarasite se ostataka hrane, mirisa, mrlja i kamenca!

Pošto često zaboravimo da treba redovno da ih čistimo, kako bi duže radili i kako se ne bi pokvarili pre vremena, ovde ćete videti neke predloge za čišćenje aparata koje koristimo svakodnevno.

Zanimljivosti
Autor:
Ovako se najlakše čiste mali kućni aparati: Otarasite se ostataka hrane, mirisa, mrlja i kamenca!
Foto: Shutterstock

Svako domaćinstvo vrvi od malih kuhinjskih aparata najrazličitije namene, koji su pre svega jako korisni, zato što nam štede vreme i energiju prilikom spremanja ili zagrevanja hrane. Većina malih kućnih aparata je dizajnirana tako da bude laka za održavanje, ali to opet zahteva malo truda.

Pošto često zaboravimo da treba redovno da ih čistimo, kako bi duže radili i kako se ne bi pokvarili pre vremena, ovde ćete videti neke predloge za čiščenje aparata korisnih u svakom domaćinstvu: pegle, blenderi, aparati za kafu, tosteri i aparati za vafle i drugevrste malih aparata za domaćinstvo.

Pre svega ćete saznati kako se možete efikasno otarasiti ostataka hrane, neprijatnih mirisa, mrlja i kamenca.

Pegle

  • Prljava pegla može da stvori mnogo problema, naročito ako treba da se pobrinete za gomilu veša, posebno zato što nakon duže upotrebe, voda može da stvori kamenac, ili dno može pocrneti, ali srećom sve ovo možete da predupredite redovnim čišćenjem.
  • Prvo napravite miks jedne kašike vode i dve kašike sode bikarbone, i mešajte dok ne napravite finu pastu.
  • Istrljajte dno pegle ovom pastom, pa prebrišite mokrom krpom.
  • Možete ostaviti pastu da stoji nekoliko minuta ako se nagomilalo previše prljavštine.
  • Iskoristite štapiće za uši da dodatno očistite rupice za paru.
  • Da biste očistili rezervoar za vodu, pomešajte vodu sa sirćetom, i sipajte je u prazan rezervoar.
  • Potom, podesite peglu na najvišu temperaturu i postavite je u uspravan položaj.

Na kraju nekoliko minuta peglajte neki komad odeće koji vam neće smetati da se isprlja pošto je moguće da će para osloboditi prljavštinu koja se zadržala unutar pegle.

Blenderi

Većina blendera se može oprati u mašini, ali nekada to treba izbegavati jer se oštrice mogu istupiti prilikom mašinskog pranja, pa je zato uvek potrebno pogledati upustvo proizvođača, pre nego što se upustite u čišćenje. Najbolje je da posle svake upotrebe odmah obrišete dno blendera, pa nećete morati da ga ribate kasnije.

  • Da biste očistili posudu za blendiranje, sipajte u nju deterdžent sa malo vode i uključite blender na najjaču brzinu na oko 15 sekundi. Nakon toga ga dobro isperite i osušite.
  • Da ne biste istupili oštrice blendera, nikako ih ne perite u mašini.
  • Sredstvo za čišćenje stakla je idealno za čišćenje dna blendera od nerđujućeg čelika. Dovoljno je samo da ga poprskate i obrišete. Alternativa je univerzalno rešenje u vidu sode bikarbone i vode koja će isto odlično odraditi posao.

Tosteri

U tosterima se redovno skupljaju mrve, a i lako se prljaju, pa je neophodna redovna pažnja da bi ostali čisti, sjajni i da bi generalno duže trajali.

  • Obavezno ostavite toster da se ohladi pre nego što ga očistite, i nikad ga ne potapajte celog u vodu!
  • Redovno čistite spoljašnjost tostera, a mrve obavezno istresite iz odeljka gde se stavljaju kriške hleba i operite ga deterdžentom u toploj vodi.
  • Ukoliko iz vašeg tostera ne može da se odvoji deo za hleb, onda ga okrenite i istresite mrve u kantu, pa ga dodatno očistite četkicom.
  • Nikako ne koristite metalne viljuške da biste očistili nezgodne delove tostera.

Aparati za kafu

Aparate za espreso kafu je relativno lako očistiti- dovoljno je samo promeniti kapsulu, oprati posudu, poklopac i korpicu za odlaganje kapsula deteržentom, i nakon toga obrisati. Aparatima sa cediljkom, s druge strane, je potrebno detaljno dubinsko čišćenje da bi se otarasili nagomilanog ulja koje može da pokvari ukus kafe.

  • Da biste uklonili mrlje od kafe i kamenca u automatskom aparatu za kafu dodajte jednu šoljicu lomljenog leda, jednu kašiku vode i 4 kašičice soli u bokal, na sobnoj temperaturi. Lagano izmešajte, istrlljajte i isperite na kraju.
  • Što se tiče aparata sa cediljkom, prvo ga pustite da se ohladi pre čišćenja. Potom, očistite bočicu i cevi posebnom četkom i sapunicom. Nakon toga upotrebite sintetički sunđer da očistite uporan kamenac sa dna aparata.
  • Izbegavajte jaka, abrazivna sredstva ili mrežice za čišćenje, jer će se onda u izgrebanom dnu nagomilati ostaci ulja i kafe

Aparat za vafle

Aparatima za vafle ne treba puno održavanja, budući da se generalno prave sa mrežicama koje se menjaju, ili imaju površine koje se ne lepe pa ih je dovoljno prebrisati, ali evo nekoliko saveta.

  • Nikad ih ne čistite dok se ne ohlade i nikad ih ne potapajte u vodu.
  • Prebrišite spoljašnjost svog aparata i očistite površinu za testo nakon svake upotrebe.
  • U slučaju da vafli počnu da se lepe ili da gore, uklonite površine za pečenje testa i operite ih u toploj vodi sa deterdžentom.

Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da redovno održavate svoje male kućne aparate i da im omogućite da vam duže služe, ali i da bolje rade.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs