Korisno da znate

Feng šui saveti za uređenje trpezarije: Unesite red u svoj život!

Kreirajte nekoliko slojeva rasvete, dok stručnjaci sugerišu dodavanje nekoliko komada namenjenih stvaranju atmosfere, kako bi izmenili izgled sobe kada je to potrebno

Enterijer
Autor:
Feng šui saveti za uređenje trpezarije: Unesite red u svoj život!
Foto: Shutterstock

Deluje da ova beskrajna i konstantna traganja šalju ljude različitim rutama tokom dostizanja njihovih ciljeva. U svetu ispunjenim haosom, red je teško pronaći. Naravno, uvek je od pomoći kada vam vaš dom omogućuje da napredujete ovim putem zdravog razuma.

Čak i ukoliko se ne nalazite u ovoj potrazi, spokojan dom će učiniti vaš život daleko produktivnijim, zdravijim i lakšim. Feng šui vam omogućuje da kreirate ovo relaksirajuće okruženje, detektovanjem putanje energije i njenim uključivanjem u pozitivnom i pravilnom maniru.

Kreirajte posvećenu trpezariju

Jedna od najčešćih karakteristika modernog doma predstavlja otvoren prostor u kome se nalaze dnevni boravak i trpezarija, koji deluju kao ekstenzija kuhinjskog ili životnog prostora. Moramo napomenuti da je ovakav pristup definitivno nepoželjan u feng šuiju, ali ukoliko morate biti praktični i izvući najbolje iz oba sveta, upotreba pametnih sobnih pregrada u otvorenom planu prostora, dolazi kao idealna solucija.

Živite u malom prostoru: Dizajneri otkrivaju kako da ga učinite većim!

foto: Shutterstock

Vedrina – osvetljenje i ogledala

Osvetljenje igra veoma važnu ulogu u bilo kojoj prostoriji, a njegov ukupan ambijentalni uticaj može potpuno izmeniti prostoriju. U svetu feng šuija, osvetljenje poseduje još vitalniju ulogu. Pravila se ne razlikuju preterano od svih običnih principa o kojima smo toliko puta govorili. Kreirajte nekoliko slojeva rasvete, dok stručnjaci sugerišu dodavanje nekoliko komada namenjenih stvaranju atmosfere, kako bi izmenili izgled sobe kada je to potrebno.

Deleko od kupatila i vrata

Feng šui nalaže da trpezarija bude postavljena daleko od kupatila, toaleta i vrata. Ovde se ne radi samo o konektivnosti, već se na taj način takođe osigurava da kupatilo ne bude vidno spojeno sa prostorom u kome ručate, u bilo kom obliku i formi. Kada se radi o vratima, ona glavna i formalna u trpezarijskom prostoru trebalo bi da budu čista i vode van prostorije, dok stolice za glavu porodice moraju stajati dalje od njih, što je moguće više.

Aperitivi – umetnička dela i boje

Zidna umetnost koja predstavlja hranu u trpezariji, možda deluje kao prevaziđena, ali veoma dobro funkcioniše svaki put. Osigurajte da vaša slika ili dve, poseduju ukusne motive i kombinuju vedre akcente crvene, narandžaste ili žute boje, sa neutralnim pozadinama, kako bi kreirali idealne kontraste.

6 kriznih tačaka u svakom domu: Odavde kreće loša energija koju vi upijate!

foto: Shutterstock

Okrugli i ovalni trpezarijski stolovi

Da, pravougaoni trpezarijski stolovi, možda jesu popularnija opcija i nude dodatne mogućnosti i veću funkcionalnost, ali feng šui sugeriše upotrebu ovalnih ili okruglih stolova umesto njih. U kockastom ili pravougaonom formatu, trpezarijski stolovi pružaju dobar protok čija samo onda kada poseduju krivudave linije.

Voda – priroda i sve ostalo

Pokušajte da pružite trpezarijskom prostoru balans elemenata, dodavanjem malih enterijernih vodenih karakteristika u pozadini. Ukoliko je sve ovo za vas pomalo nerealistično, onda povežite trpezarijski prostor sa baštom, bazenom i nekim spoljnim prostorom upotrebom staklenih kliznih vrata ili prozora od poda do plafona. Priroda uvek pruža enterijerima umirujući i rasterećeniji izgled.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs