UMETNOST I BOJE

Lepota nesavršenosti: 5 trikova za postizanje najmodernijeg stila uređenja enterijera! (FOTO)

Savršeni trikovi za postizanje najmornijeg stila u uređenju enterijera

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

Uvek reci da bojama i paternima

 

Okej, minimalizam i jednostavnost su okej, ali da je to tvoj "cup of tea" onda eklekticizam teško da bi te zanimao. S toga… unesi boje! Život je bolji uz boje, pogotovo ako živiš u urbanom okruženju i priroda je veoma limitirana.

 

Enterijeristi su mahom pristalice mišljenja da na urbanim životnim prostorima mora mnogo više da se radi jer ne možemo da računamo na paletu okolnog pejzaža da upotpuni prostor. Najjednostavniji način da promeniš atmosferu u svom stanu ili sobi je da je okrečiš u neku divnu, novu boju. Porazmisli o bojama kao što su terakota, zemljani tonovi, zamućene zelene nijanse ili zadimljeno plave. Kada jednom zaroniš u svet boja ili još bolje tapeta i tkanina jako brzo ćeš biti preplavljena ponudama i količinom izbora. Zaljubi se u sve od kvadratiće preko paprati do cveća!

 

Enterijer u rustičnom stilu: 10 saveta za lepši i topliji dom! (FOTO)

 

A post shared by Green & Mustard (@greenandmustard) on

Umetnost, umetnost i još umetnosti

 

Nije loša ideja početi od umetničkog rada, umesto dodati ga na kraju kao finalni touch. Ukoliko imaš neki omiljeni predmet ili fotografiju, pozicioniraj je na dobro mesto u prostoru i onda odatle gradi svoju malu kolekciju. Bilo da su u pitanju skupa umetnička dela, ili dela lokalnih autora, kolekcionarstvo bilo kog tipa je divna stvar. I zarazna. Kad jednom budeš krenula veruj nam, teško ćeš se zaustaviti. Ali tvoj stan će svakako izgledati sve bolje i bolje.

 

Božanstvene ideje za enterijer: Blago onima koji ovde žive! (FOTO)

Igraj se sa teksturama

 

Mešanje materijala je zapravo čin balansiranja između suprotnosti koji stvara neočekivanu razigranost. Probaj da hladni mermer (možda neku skulpturicu…evo nas opet kod umetnosti) staviš pored toplog drveta, ili da savršeni akril upariš sa krznenim moherom, ili snažni hladni čelik staviš pored nekog mekanog komada poput jagnjeće kože. Prigrli nesavršenosti mermera, čvorove i godove drveta, otkrij lepotu nesavršenosti. Razmišljaj i ovako: neretko je jednostavan nameštaj namerno u toj meri sveden, rafiniran, i tih da bi se upario sa nečim glasnijim, starijim, sjajnijim, šarenijim.

 

Seoska kuća lepša od svake vile: Enterijer od kojeg pamet staje! (FOTO)

Drži antikvitete na svom radaru

 

Eklekticizam je druga reč za miks- stoga potraži neke antikvarne komade koje može da suprotstaviš savremenim. To može da bude bilo šta od ručki na ormariću, do okvira kreveta. Bilo koji od tih komada izgledaće još bolje i intenzivnije ukoliko ih upariš sa modernističkom lampom i raznovrsnim umetničkim delima iznad. Uputi se u lokalnu antikvarnu radnju (ili obližnju buvlju pijacu, ozbiljno dobri komadi umeju da zadese na najneverovatnijim mestima) i odaberi divan, kvalitetan, antikvaran nameštaj, rasvetu ili sitnice po super cenama. Čitav taj proces traženja, prebiranja, cenkanja će ti pružiti mnogo više zabave i uživanja nego odlazak u tržni centar po komade nameštaja.

 

Raskošan dom Lepe Brene: Zavirite u enterijer porodice Živojinović (FOTO)

 

A post shared by House Beautiful (@housebeautiful) on

Budi individualista

 

Unesi svoj autentičan “potpis” u svoj prostor i učini ga zanimljivim, bilo da je u pitanju gomila starih aparata, ili tvoji crteži iz detinjstva, ili tatin stari kofer ili igračka sa buvljaka koju obožavaš. Ne shvataj svoj stan previše ozbiljnim, ne treba da izgleda kao iz magazina već da bude tvoj, udoban, autentičani ispunjen stvarima zbog kojih se osećaš prijatno i srećno.

 

Za zaljubljenike u enterijer: Ove dve žene bude inspiraciju svojim idejama! (FOTO)

 

A post shared by Green & Mustard (@greenandmustard) on

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs