Kutak za najmlađe

Do savršene dečije sobe u nekoliko koraka: Izbor boja može uticati na razvoj dece, evo kako!

Izbor boje je važan i za psihički razvoj vašeg deteta.

Enterijer
16:54h Autor:
Do savršene dečije sobe u nekoliko koraka: Izbor boja može uticati na razvoj dece, evo kako!
Foto: Profimedia

Uređenje dečije sobe može predstavljati daleko izazovniji zadatak od kreirana spavaće sobe za odrasle! Izbor boja, nameštaja i njegova pozicija mogu uticati na razvoj vašeg deteta.

Kako se radi o prostoru za najmlađe, moramo moramo u obzir uzeti mnogo faktora, kao što su pol, karakter, pa čak i psihološke karakteristike naše dece. Celupan prostor bi trebalo da bude finiširan vedrim i svetlim bojama, mada su živopisne nijanse takođe dobrodošle, jer one kreiraju veseo ambijent, što je veoma važno za naše mališane.

foto: Profimedia

Najbolje boje za dečije sobe

Tokom dekorisanja nemojte obraćati pažnju na stereotipe, na primer, one rodne, koji govore o tome da je roze boja najbolja za devojčice, a plava za dečake. Uključivanje dve svetle boje svuda i u svemu, dolazi kao jak trend, ali uklapanje previše njih nije najbolja ideja, a pored toga, najpopularniji trendovi možda ipak nisu najpogodniji za dečiji prostor. Nemojte učiniti da dečija spavaća soba izgleda kao studio za postavljanje najboljih fotografija na Instagram, jer ona prvenstveno mora biti udobna i gostoljubiva.

Što se tiče godina, istraživanja su pokazala da deca starosti jedne godine najviše vole jake boje, a njihov favorit je uvek crvena. Narandžasta i žuta su takođe njihovi ljubimci, a ove boje ostaju među favoritima sve dok naši klinci ne napune sedam godina. Samo nakon ovog uzrasta deca počinju da uživaju u svim ostalim bojama. Mališani od 5 do 10 godina preferiraju tematske prostore, tako da nikada ne morate brinuti da li grešite prilikom kačenja postera, umetničkih dela i zidnih tapeta sa njihovim omiljenim junacima.

foto: Profimedia

Korekcije kreirane bojama

Ukoliko želite da popravite raspoloženje ili ponašanje svog deteta, možete to učiniti uz pomoć boja. Kada je veše dete previše pasivno, možete ga aktivirati vedrim bojama nalik narandžastoj, žutoj i crvenoj. Ponovo, ne morate prostoriju učiniti previše svetlom i odvažnom, jer to neće uticati na dobar način i može izazvati animozitet. Ukoliko je vaše dete hiperaktivno, dekorišite njegovu sobu svetlim nijansama zelene i plave boje. Pre nego što krenete, otkrijte na šta vaš mališan najbolje reaguje kada su u pitanju boje, jer, ukoliko se one ne uklapaju sa njenim ili njegovim temperamentom, mogu postati iritantne i učiniti ga još gorim.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs