Korisne cake

Da vam tepisi budu kao novi: Čistite ih samo ovako i rešićete se svih fleka!

Svaki put se bacate na sve četiri čim se na tepihu pojavi mrlja i počinjete sumanuto da trljate? To je najgore što možete da uradite za svoj tepih - postoji mnogo jednostavniji i efikasniji način kako da se rešite fleka

Enterijer
Autor:
Da vam tepisi budu kao novi: Čistite ih samo ovako i rešićete se svih fleka!
Foto: Shutterstock

Jedna od čestih grešaka koje ljudi rade kod čišćenja je trljanje, pogotovo dugotrajno, jer tako oštećujemo vlakna tepiha i iako ćemo mrlju verovatno odstraniti, štetu na tepihu će biti nemoguće ukloniti.

Voditeljka "Laboratorije čistoće" Kerolin Fort otkrila je za Good Housekeeping kako se rešiti ružnih zakorelih mrlja od kafe, vina ili blata s tepiha. Proces je prilično jednostavan, a sastoji se od 4 koraka.

Trik za sveži tepih posle zime: Potrebna vam je samo so!

foto: Shutterstock

1. Potrebne su dve prazne plastične boce sa raspršivačem i dve čiste krpe za pranje. U jednu bocu se natoči hladna vodu, a u drugu se pomeša pola kašičice deterdženta za sudove i pola litra mlake vode.

2. Deo čiste krpe za čišćenje treba posprejati mlakom mešavinom deterdženta i vodom, pa njom tapkati po mrlji, nikako je ne trljati. Kako se mrlja topi, suvim delom krpe se briše s tepiha. Postupak se ponavlja koliko god treba puta dok se fleka ne očisti s tepiha.

3. Drugu krpu treba našpricati hladnom vodom i njom skidati mešavinu deterdženta s tepiha, a potom opet tapkati područje na kojem je bila fleka sa suvim delom druge krpe.

4. Kad se skine fleka s tepiha, na to mesto treba naslagati hrpu papirnih ubrusa i na njih staviti tešku knjigu ili lonac.

Preko noći papirni ubrusi će upiti moguće ostatke fleke i vodu s tepiha. Ujutru sklonite ubure i rukom pređite preko vlakna tepiha, pa ih pustite da se osuše - savetuje Forte.

Neobičan sastojak da vam sudopera uvek bude blistavo čista: Isprobajte što pre!

foto: Shutterstock

Dodatni savet:

Tepih je poželjno dubinski usisati i mašinski očistiti barem jedanput godišnje. Ali ako nema vremena i novca za čišćenje u servisu, i posipanje sodom bikarbonom pomaže u isterivanju prljavštine i loših mirisa. Ali ako je vlaga visoka, soda može da se zavuče među vlakna i da napravi više štete.

foto: Shutterstock

Tokom vlažnih dana radije poprskajte tepih alkoholnim sirćetom koji će razgraditi prljavštinu, pa tako i ukloniti izvor mirisa. Ali sirće može da ošteti i tepih, pa ga je dobro isprobati prvo na malom delu. Od profesionalnih sredstava za čišćenje najbolji su prah ili pena koji se iščetkaju, a zatim se tepih detaljnoo usisa.

Isti efekat postiže se i posipanjem smese od šoljice boraksa (natrijum borat) i 15 kapi eteričnog ulja lavande. Neprijatni mirisi mogu se neutralisati i prskanjem osveživačima za odeću. Poželjno ga je usisavati tri puta nedeljno, a ako imate ljubimce i svaki dan.

Najurednija žena otkriva sve svoje trikove: Zbog njih joj kuća uvek blista! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs