Dobra vest

Praktično i jeftino: Kako da rashladite stan ako nemate klima-uređaj!

Čak i ako kućni budžet dozvoli kupovinu klima-uređaja, ne možemo uvek i da finansiramo uvećane račune za struju... evo kako da obezbedite svežiji stan i bez erkondišna
Enterijer
23:48h Autor:
Praktično i jeftino: Kako da rashladite stan ako nemate klima-uređaj!
Foto: Shutterstock

Većina građana može sebi da priušti klima-uređaje i tako obezbedi boravak u hladnim prostorijama, ali ne mogu svi da to uživanje kasnije plate znatno uvećanim računom za struju.

Dobra vest je da na više načina možemo da rashladimo dom i napravimo prijatnu temperaturu u stanu i bez klima-uređaja. Prvi i osnovni savet je da što više sunčevog svetla i toplote zadržimo van stana tako što ćemo tokom dana držati prozore zatvorenim, uz obavezno spuštanje roletni.

7 zlatnih pravila za preživljavanje tropskih vrućina: Evo šta nikako ne smete da radite!

Prostorije je, zato, potrebno provetravati noću i rano ujutro. Od velike koristi tokom velikih vrućina može da bude i ventilator, a utrošak energije biće znatno manji nego kad se rashlađujete klima-uređajima. Da bi ovakav način dao pravi efekat evo i jedan trik - nabavite nekoliko flašica, napunite ih vodom i u svaku sipajte po dve-tri kašičice soli, a potom ih preko noći stavite u zamrzivač.

Terasa, savršen kutak za jutarnju kafu: Kreativne ideje! (FOTO)

So snižava nivo temperature na kojoj se voda smrzava, pa dobijate super ledenu flašicu leda. Ujutro ih izvadite i stavite ispred ventilatora. I obavezno poslužavnik ispod zbog otapanja. Preporučuje se i uključivanje što manje električnih aparata jer oni isijavaju toplotu. Isto je i sa rasvetom.

1. Zamračite prostorije

Prozore tokom najtoplijeg dela dana treba držati zatvorenim i sa spuštenim roletnama. Takođe, savetuje se da se na prozore stave beli ili svetli zastori jer se na taj način odbija svetlost.

2. Jutarnje i večernje obavezno tuširanje

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Zato je potrebno da se veš pere rano ujutro ili kasno uveče, a tuširanje praktikujte tokom najhladnijeg dela dana.

Da se kuća cakli za pola sata: 6 lakih koraka iskusnih domaćica!

3. Stavljajte led na zglobove i vrat

Povremeno na zglobove, čelo ili vrat treba staviti vrećice s ledom. Tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po završetku ne koristite peškir za brisanje, već pustite da voda sama ispari.

4. Isključite sve iz struje

Kada niste kod kuće, preporučuje se da isključite iz struje što više električnih aparata. Kada ste kod kuće, u najtoplijem delu dana koristite samo one aparate koji su vam preko potrebni. Na primer, veš-mašinu koristite rano ujutro ili kasno uveče. Takođe, savetuje se i da obične sijalice zamenite fluorescentnim. Svetlo znatno isijava toplotu, a fluorescentne sijalice su hladnije.

5. Što više sobnog cveća

Sobno cveće neće pomoći da se rashladi prostorija u kojoj boravite, ali je veoma bitno pošto proizvodi kiseonik, uklanja neprijatne mirise, pa će vazduh biti čistiji.

Neuspeh, bolest, loš osećaj: Evo kako da izbacite negativnu energiju iz doma!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs