Uverite se i sami

Uštedite struju već danas: Manji računi uz nekoliko jednostavnih trikova!

Sitne promene u vašem domu i svakodnevnom ponašanju mogu osetno popraviti kućni budžet, a dom učiniti boljim mestom za život
Enterijer 23.02.2015. - 15:35h Autor: kucastil.rs
Foto: Shutterstock

Rasipanje energije košta i nije ekološki prihvatljivo. Zbog toga, pročitajte ovih nekoliko jednostavnih saveta, za svaku prostoriju u kući, koje će vam pomoći da uštedite energiju.

 

Zašto neke kuće izgledaju neuredno: 7 najčešćih grešaka koje mnogi prave!

 

Ulaz u dom

 

Neka sijalice koje koristite budu štedljive. Iako je štedljiva sijalica skuplja od obične, njena korist je višestruka. Osim što traje četiri puta duže od obične, štedljiva troši četiri puta manje struje. To znači jedan plus za vaš kućni budžet i još jedan za našu planetu.

 

Kuhinja

 

Ovaj deo doma tradicionalno je veliki potrošač struje, a nekoliko jednostavnih poteza može da obezbedi veliku uštedu. Pri kupovini frižidera, rerne ili mašine za pranje sudova kupite model koji najviše štedi energiju. Iako je u startu nešto skuplji, na dugoročnom planu će se pokazati kao bolja investicija, jer će i računi za struju biti značajno manji.

 

Uvećajte dnevni boravak: Trikovi uz pomoć kojih ćete stvoriti iluziju većeg prostora!

 

Kuvanje, osim što je zabavno i relaksirajuće, može biti i ekonomično. Dovoljno je samo da stavite poklopac na šerpu dok kuvate i na taj način štedite i do 30 procenata električne energije. Važno je i da ne držite vrata frižidera otvorena duže nego što je to neophodno jer na taj način brzo rasipate energiju, a ako nije neophodno, ne stavljajte šporet i frižider ili zamrzivač jedan do drugog. Na pranju sudova takođe možete štedeti ako perete ekonomično i mašinu za sudove koristite samo kada se napuni.

 

 

Dnevna soba

 

Neka televizor, muzički uređaj i kompjuter u vašem dnevnom boravku ne budu uključeni kada nikoga nema. Isključite ih kada ih ne koristite, jer troše između 10 i 60 procenata struje koju koristite i kada su na stand by opciji.

 

 

Kupatilo

 

U kupatilu postoje veliki potrošači električne energije kao što su bojler i mašina za pranje veša. Koristite ih u intervalima jeftinije struje. Mašinu za pranje rublja koristite ekonomično i uključujte je samo kada je puna. Koristite prašak za pranje koji odgovara pranju na niskim temperaturama i ekonomične programe. Potrošnju vode takođe možete smanjiti tuširanjem umesto kupanjem u punoj kadi jer na taj način potrošite višestruko više vode.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...