Pripremite se na vreme

Trudnice, olakšajte sebi porođaj: 11 efikasnih načina

Pročitajte savete stručnjaka kako da uz pomoć jednostavnih metoda skratite vreme svog porođaja i učinite ga manje bolnim
Trudnoća
11:52h Autor:
Trudnice, olakšajte sebi porođaj: 11 efikasnih načina
Foto: Shutterstock

Umesto da uživate u svakom trenutku blagoslovenog drugog stanja, vi strahujete jer vam iz glave ne izlazi misao o tome šta vas čeka na kraju "devetomesečnog putovanja"? Evo saveta koji će vam pomoći kako da svoj porođaj učinite bezbolnijim i na vreme se pripremite za ovaj važan čin, prenosi Yumama.com.

Budite u kondicijiUmerena fizička aktivnost tokom trudnoće povećava izdržljivost, pa su veće šanse da će vam porođaj proći bez komplikacija. Stoga, upišite se na časove joge ili fitnesa za trudnice.

OVDE saznajte kako da se izborite sa celulitom u trudnoći.

Edukativne radionicePreporučuje se odlazite na psihofizičku pripremu u manjim grupama, kako biste brže i interaktivnije usvojili nova znanja.

Oslonite se na partneraJedno istraživanje pokazalo je da žene koje tokom trudnoće imaju kontinuiranu podršku partnera, majke ili nekog trećeg, imaju 25 odsto viće šanse da im porođajni bolovi budu slabiji. Stručnjaci tvrde da je to zbog toga što su trudnice opuštenije kada znaju da u okolini imaju nekog ko će im pritrčati u pomoć kad god je to potrebno.

Pažljivo sa grickalicamaIzbegavajte čipseve i grisine jer oni su prepuni soli i utiču na to da organizam brzo izgubi vodu. Kada je telo dehidrirano, onda postajete nervozni i više razmišljate o bolu tokom porođaja.

Žena u 47.godini postala majka: Uživam sa bebom, ne brine me šta drugi misle!

Tuširajte seKada god osetite da ste nervozni, istuširajte se. Bol može da bude prouzrokovan napetošću mišića, a oni se najbolje opuštaju pod mlazom mlake vode.

Pokušajte da se ne opterećujeteSlušajte opuštajuću muziku, okružite se prijatnim mirisima i bojama. Porođaj je za svaku buduću mamu velika nepoznanica, ali imajte u vidu da vas na kraju tog putovanja čeka vaše čedo.

Na porođaju: Disanje

Taktično disanje pomaže da se fokusirate na kontrakcije koje se dešavaju, kao i da se opustite između intenzivnih bolova.

MasažaVećini žena masaža na porođaju izuzetno prija i umanjuje bol. Ukoliko je sa vama partner, zamolite ga da vam izmasira ramena, leđa, ruke ili stopala.

Nerealne fotografije? Vratila liniju 4 nedelje posle porođaja, pa izazvala oštre kritike! (FOTO)

Budite otvoreni za epiduralIako ste možda odlučili da se prirodno porodite bez ikakvih pomagala, razmislite i ovoj opciji kada dođete na porođaj. Moguće je da ste precenili sebe i svoj prag bola, ali nemojte se zbog toga nervirati.

Hodajte

Kada krenu kontrakcije najgora stvar koju možete da uradite jeste da krenete da paničite i da ležite u krevetu. Imajte u vidu da će porođaj ipak potrajati nekoliko sati, pa u međuvremenu šetajte kako bi gravitacija učinila svoje.

OVDE saznajte kako da se negujete tokom trudnoće i budete prirodno lepe.

Opuštanje u kadiPorođaji u proseku traju između 10 i 14 sati, pa će vam u nekom trenutku zatrebati relaksacija. Kada sa vodom prijatne temperature, opustiće vaše telo, i manje ćete osećati kontrakcije. Nakon takvog polučasovnog tretmana porođaj će ići mnogo brže (na žalost u našim porodilištima uglavnom ne postoje kade za porođaj, ali možete sebi priuštili trenutke opuštanja u kućnim uslovima, u danima pre porođaja).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs