MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR U MALOM STANU UZ OVIH 5 SAVETA: Dobićete na funkcionalnosti i delovaće mnogo prostranije

Praktični i kreativni saveti pomoću kojih možete organizovati i transformisati vaš životni prostor.

Enterijer
17:01h Autor:
MAKSIMALNO ISKORISTITE PROSTOR U MALOM STANU UZ OVIH 5 SAVETA: Dobićete na funkcionalnosti i delovaće mnogo prostranije
5 saveta za uređenje prostora u malom stanu, Foto: Profimedia

Život u malom stanu ne treba da predstavlja izazov jer uz ove korisne savete iskoristićete svoj raspoloživi prostor na najbolji mogući način.

Potrebno je malo strpljenja, pametnog planiranja i kreativnih rešenja. Stvorite sebi udoban i funkcionalan prostor koji će vizuelno izgledati mnogo veće i prostranije nego što zaista jeste.

Donosimo vam 5 praktičnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor u svom malom stanu i stvorite stilski organizovan dom:

1. Usvojite minimalizam

Jedan od najefikasnijih načina da iskoristite prostor u malom stanu je primena minimalizma. Sređivanje i organizacija vaših stvari stvoriće osećaj prostranosti i učiniti da vaš životni prostor deluje manje skučeno.

Počnite tako što ćete pregledati svoje stvari i osloboditi se onih koje više ne koristite. Možete da ih poklonite ili prodate, jer zauzimaju dragoceni prostor. Zadržavanjem samo osnovnih stvari oslobodićete mesta za druge funkcionalne elemente i stvoriti prijatan životni ambijent.

2. Iskoristite vertikalni prostor

Kada je površina poda ograničena, ključno je iskoristiti vertikalni prostor. Potražite mogućnosti za korišćenje zidova za skladištenje i izlaganje predmeta. Namestite police ili zidne ormariće kako biste čuvali knjige, biljke i dekorativne predmete.

Razmislite o postavljanju kukica na zidove ili iza vrata kako biste organizovali kapute, torbe i druge dodatke. Još jedna odlična ideja je ulaganje u visoku biblioteku koja će moći da smesti različite predmete, a zauzima minimalan prostor na podu.

3. Odaberite multifunkcionalni nameštaj

U malom stanu multifunkcionalni nameštaj igra glavnu ulogu. Odaberite komade koji nude ugrađeno pregrade ili imaju dvostruku namenu.

Recimo, stolica sa skladišnim prostorom može se koristiti kao naslon za noge i mesto za odlaganje dodatnih ćebadi ili jastuka. Kauč na razvlačenje može pretvoriti vašu dnevnu sobu u sobu za goste po potrebi.

Sto sa preklopnim pločama ili set za sklapanje može štedeti prostor u vašoj kuhinji ili trpezariji. Odabirom nameštaja koji ima više od jedne namene, poboljšavate funkcionalnost bez žrtvovanja dragocenog prostora.

4. Koristite ogledala i osvetljenje

Ogledala imaju čaroban efekat na male prostore. Reflektuju svetlost i stvaraju iluziju dubine, čineći da vaš stan deluje prostranije. Okačite veliko ogledalo ili napravite galeriju manjih kako biste pojačali prirodno svetlo i vizuelno proširili vaš stan.

Dodatno, osvetljenje može imati ključnu ulogu u stvaranju otvorenijeg prostora u malom stanu. Dobro postavljeno osvetljenje može dodati dubinu i dimenziju, čineći vaš stan većim i prijatnijim.

5. Definišite prostorije

Čak i u malom stanu, važno je definisati prostorije. Upotrebite tepihe ili različite materijale podova kako biste vizuelno odvojili prostorije poput dnevnog boravka, trpezarije i radnog prostora.

Možete koristiti pregradne zidove ili biblioteku kako biste stvorili privatnost ili označili određene oblasti. Definisanjem prostora olakšaćete organizaciju u stanu.

Život u malom stanu svakako ne znači odricanje od stila ili funkcionalnosti. Implementiranjem ovih 5 saveta možete maksimalno iskoristiti prostor koji imate i transformisati svoj stan u udoban i privlačan dom. Uz malo kreativnosti i pametnim planiranjem, bićete iznenađeni koliko toga možete postići u svom malom životnom prostoru, prenosi Mojapraktika.com

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs