"U 90% SLUČAJEVA PODRUM JE RUPA BEZ DNA": Arhitekta savetuje kako da napravite kuću koja NE ZAHTEVA VELIKE TROŠKOVE

Arhitekta Aleksandar Borodin savetuje kako da napravite kuću koja neće zahtevati velike troškove izgradnje i održavanja

Enterijer
Autor:
"U 90% SLUČAJEVA PODRUM JE RUPA BEZ DNA": Arhitekta savetuje kako da napravite kuću koja NE ZAHTEVA VELIKE TROŠKOVE
5 saveta za gradnju jeftine kuće, Foto: Mark Yuill / Alamy / Alamy / Profimedia

Arhitekta Aleksandar Borodin već je napravio pravu pometnju sa svojom hit izjavom:"Vaša kuća nikad neće trebati vašoj deci", a ovom prilikom donosimo njegovo rešenje za izgradnju kuće bez velikih troškova.

1. Izgradite prizemnu kuću

Borodin kaže: "Ako želite da uštedite, ne gradite kuću na sprat!"

"Sve arhitekte kažu da je jednospratna kuća skuplja, ali ja kažem da je jeftinija. Da sam svojevremeno napravio sebi jednospratnu kuću, i sa istim skupom prostorija, uštedeo bih 50 hiljada dolara. To je iznos koji biste dali za jedan dobar automobil! Ali ja sam sve spiskao na tavan ..." priseća se Aleksandar Borodin, piše Econet.

2. Minimalan temelj koji zadovoljava standarde sigurne gradnje

"Evo tipične greške: Visina temelja je 2,7 metara. To su bačene pare. Pravite temelje koji zadovoljavaju standarde sigurne gradnje, a ne zato što vam je neko rekao da treba da kopate duboko. Ako gradite na kamenom ili peskovitom tlu onda temelje možete napraviti i na 1,2 metra. "

3. Podrum vam ne treba

"Kada gradite podrum u njega ćete uložiti hiljade i hiljade: dok ga ukopate, izgradite, izolujete, popločite, uradite hidro izloaciju itd... U 90% slučajeva podrum uništi porodicu. Žena hoće da od podruma napravi vešeraj, dok muž želi teretanu.

Greška je i ako u podrum stavite peć, na primer za pelet. Onda ćete morati da pravite stepenište koje će vam zauzeti 15kvadrata, a koštaće nekoliko hiljada.

Isto važi i za kuću: sve dok je na istom noviu nema troškova oko izgradnje stepeništa.

Podrum je rupa bez dna koja će vas godinama sve više koštati."

4. Garaža nikako

Po Borodinu, bolje ćete proći ako iza kuće spustite malo krov i napravite ostavu u kojoj ćete skladištiti sve ono što biste na kraju stavili u garažu, nego da gradite garažu i izgubite veliki novac na nju.

"Samo 5% ljudi parkira kola u garaži. Zašto? Lenjost. Većina će ostaviti kola ispred garaže, pre nego što će iz parkirati unutra. Tako vam garaža vremenom postane skladište za nepotrebne stvari, a onda nećete ni imati mesto za kola u njoj."

5. Pravite kuću za dvoje

Ovaj arhitekta postao je najpoznatiji po tome što je savetovao da se ne grade velike kuće, nego samo "kuća za dvoje". Tako ćete tu manju kuću izgraditi za kratko vreme bez velikih kredita, jer ćete na kraju u njoj živeti samo vas dvoje, dok će deca verovatno otići za svojom srećom veoma brzo.

Još jedan savet arhitekte Borodina: "Ne gradite kuće kakve se grade u Italiji ili Americi. Gradite kuće kakve su gradili vaši preci i koje su namenjene vašem podneblju."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs