frenk geri

OVAKO IZGLEDA KUĆA NAJBOLJEG ARHITEKTE NA SVETU: Komšijama se nije svidela, a danas je PRAVA SENZACIJA

On važi za najboljeg arhotektu današnjice, a ovo je njegov dom

Enterijer
Autor:
OVAKO IZGLEDA KUĆA NAJBOLJEG ARHITEKTE NA SVETU: Komšijama se nije svidela, a danas je PRAVA SENZACIJA
Kako izgleda kuća najpoznatijeg arhitekte?, Foto: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Frenk Geri koji važi a najvećeg arhiteku današnjice svi znaju po brojnim građevinama koje je napravio širom sveta, među kojima je i čuvena Zgrada koja pleše u Pragu.

Zanimljivo je da se Geri, američki arhitekta kanadskog porekla, proslavio još pre više decenija kada je dizajnirao – sopstvenu kuću.

Rezidencija Geri, koja se nalazi u Santa Moniki u Kaliforniji, smatra se jednim od najranijih primera dekonstruktivne arhitekture koja je i danas isnpiracija mnogim mladim arhitektama.

Prelepa vila je napravljena od nekonvencionalnih materijala koji se tada nisu nikada pre koristili na taj način i dugo je bila tema u arhitektonskim krugovima.

Geri je ovu kuću izgradio oko postojeće kuće u holandskom kolonijalnom stilu.

Naime, godine 1977. Frenk i Berta Geri su kupili kuću koja je prvobitno izgrađena 1920. godine i koju su odlučili da renoviraju. Geri je želeo da eksperimentiše sa materijalima koje je već koristio – metalom, šperpločom i drvenim okvirima.

Godine 1978. odlučio je da kući da novi izgled, i to tako što je holandski kolonijalni dom ostavio netaknut, a oko njega je izgradio novu kuću. Komšijama se nikako nije svideo ovaj novi arhitektonski stil, ali to nije promenilo činjenicu da je kuća bila umetnički izraz isprepleten sa arhitekturom.

I enterijer kuće je spoj starog i novog. To je posebno vidljivo kada prolazite kroz sobe u kući i vidite nova vrata koje je postavio on i ona starija koja su prvobitno bila u kući.

„Rečeno nam je da u kući ima duhova kad smo došli u nju… Ja sam odlučio da su to duhovi kubizma. Prozori su veoma bitni. Noću, pošto je ovo staklo sprecifično, svetlo se ogleda u njemu…

Dakle, kada sedite za ovim stolom, vidiš sve automobile kako prolaze, vidiš mesec, ali na pogrešnom mestu jer se drugačije reflektuje i ni sam ne znaš gde si“, ispričao je jednom ovaj poznati arhitekta.

Kako vam se dopada ovo zdanje?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs