Kako se rešiti muva

PRIRODNI SPREJ ZA RASTERIVANJE MUVA: Sve što vam treba je par kapi ovog ulja! (RECEPT)

Kako sunce sve više zagreva, većina ljudi drži otvorene prozore zbog cirkulacije vazduha, ali su otvoreni i za dosadne muve koje prenose više od 100 patogenih mikroorganizama koji se nakupljaju na njihovim stopalima i usnim organima.

Enterijer
Autor:
PRIRODNI SPREJ ZA RASTERIVANJE MUVA: Sve što vam treba je par kapi ovog ulja! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Zbog toga su stručnjaci nedavno objavili vodič o tome kako uz pomoć biljaka prirodnim putem sprečiti muve da uđu u domove; a njihov savet je jeftin, brz i lak.

Naime, muve ne vole bosiljak ili nanu i ove biljke će ih odbaciti, pa ih možete posaditi i staviti na prozorske daske i blizu vrata.

Poli Širer, stručnjak za čišćenje u Tap Varehouse-u, takođe je otkrila kako možete sprečiti da se muve zadržavaju u vašoj kuhinji ovog leta.

„Vrućina izaziva povećanje broja muva i kućne muve će se verovatno brže razmnožavati po veoma toplom vremenu koje im odgovara, pa je dobro preventivnim merama zaustaviti njihovo razmnožavanje“, objasnila je ona Miroru.

Napravite sopstveni prirodni sprej

Mirisi esencijalnih ulja poput mente, limunske trave i lavande odbijaju muve, tako da možete sami da napravite sprej za prirodno odbijanje muva tako što ćete dodati nekoliko kapi bilo kog od ovih ulja u vodu u bočici sa raspršivačem. Jednostavno prskajte sprej po celoj kuhinji tokom dana i muve bi trebalo da ostanu napolju.

Čuvajte gazirana pića u frižideru

Voćne mušice takođe privlače ugljen-dioksid u gaziranim pićima, tako da ako ostavite sokove napolju, oni će početi da se akumuliraju u tom području, posebno ako je došlo do prolivanja. Obavezno obrišite mrlje i očistite flaše kako biste sprečili privlačenje muva, a gazirana pića je najbolje držati u frižideru sve vreme kako bi voćne mušice bile podalje od njih.

Sodom bikarbonom održavajte kantu za otpatke čistom i suvom

Hrana koju leti bacimo u kantu za smeće zbog vrućine brže truli i privlači još više muva. Zbog toga je važno čistiti i prazniti kantu češće nego obično tokom letnjih meseci. Možete posuti malo sode bikarbone na dno kante pre nego što stavite novu kesu za smeće, koja treba da upije sve mirise i tečnosti koje iscure iz kese.

Ne ostavljajte prljavo posuđe u blizini lavaboa

Zbog zauzetosti, pranje prljavog posuđa se često odlaže, a stajanje pored sudopere sigurno će privući muve. Zato preporučujemo da letite što pre operete sudove kako biste sprečili da se na njemu skupljaju muve i prenose bakterije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs