jedan od najbolnijih trenutaka

IZGUBILA SAM DEVETORO DECE POBAČAJEM: Potresna ispovest Šeron Stoun!

"To je poput osećaja da vam neko čupa iznutrice", opisala je jednom prilikom Šeron Stoun svoje stanje

Porodica
17:23h Autor:
Foto: Profimedia

Slavna Šeron Stoun (64), jedna od najpoznatijih holivudskih glumica današnjice, poznata je kao žena bez dlake na jeziku i neko ko se ne libi da otvoreno govori o mnogim temama.

U prošlosti je pričala o seksualnom uznemiravanju koje je doživljavala na setu "Niskih strasti", kao i tome kako se nosila sa slavom na vrhuncu karijere, kada su joj ljudi bukvalno upadali u automobil i stajali ispred restorana da je gledaju kako jede, piše Glossy.

Pričala je o moždanom udaru koji je doživela 2001. godine, oporavku koji je trajao sedam godina i činjenici da je udvojila troje dece, kao i gubitku starateljstva nad sinom. Sada je, i to na sasvim neočekivan način, podelila jedan od najbolnijih detalja iz svog života.

Naime, glumica je na Instagramu, pored najave novog broja časopisa People, za koji je plesačica Peta Murgatrojd pričala o svom spontanom pobačaju, napisala:

— Mi, kao žene, nemamo prostor u kom bismo diskutovale o dubini ovog gubitka.

Usledila je kratka bolna ispovest o tome šta je Šeron doživela u prošlosti i kako je to podnela.

Izgubila sam devetoro dece pobačajem. To nije mala stvar, ni fizički ni emocionalno, a ipak smo prisiljene da osećamo da je to nešto što moramo da podnesemo same, tajno, s nekom vrstom osećaja neuspeha. Umesto da dobijemo preko potrebno saosećanje, empatiju i isceljenje. Žensko zdravlje i dobrobit prepušteni su muškoj ideologiji — istakla je glumica.

Šeron Stoun
foto: Profimedia

Šeron je, inače, usvojila troje dece: 2000. sina Roana, 2005. Lerda, 2006. Kinina, a sve ih je odgajala kao samohrana majka.

Iako glumica ranije nije ispričala da je imala čak devet pobačaja, ona jeste otvoreno pričala da se borila s endometriozom.

Endometrioza je poput osećaja da vam neko čupa iznutrice, kao da vas noževi iznutra ubadaju bez prestanka — opisala je Stounova pre nekoliko godina za Elle. — Bol vas onesposobi. Da je to bolest koja pogađa muškarce, više bi je istraživali.

Endometrioza se karakteriše rastom sluznice, odnosno endometrijuma, van materice, gde se inače normalno nalazi. U pitanju je hronično oboljenje koje je povezano sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Veruje se da je rizik za nastanak ovog poremećaja viši kod žena koje su dobile prvu menstruaciju pre 11. godine, cikus im traje kraće od 27 dana, a krvarenje duže od sedam, koriste tampone, nisu upotrebljavale oralnu kontracepciju i imaju genetsku predispoziciju za endometriozu.

Najčešći simptomi su:

  • vrlo bolne menstruacije
  • bolovi prilikom seksualnog odnosa i defekacije
  • obilno krvarenje tokom ciklusa
  • bolovi u donjem stomaku van menstruacije
  • poremećaj ciklusaa
  • krvarenje između ciklusa
  • neplodnost
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...