preporuka

ZDRAVO I JEFTINO: Prolećno čišćenje kuće uz prirodna sredstva!

Izbegnite razne hemikalije u kupovnim sredstvima za čišćenje i napravite ih kod kuće potpuno prirodno. Osim što je mnogo zdravije, moći ćete i da uštedite deo novca i potoršite ga na neke omiljene sitnice.

Enterijer
Autor:
ZDRAVO I JEFTINO: Prolećno čišćenje kuće uz prirodna sredstva!
Foto: Shutterstock

Čini se da je čišćenje kuće posao koji se nikad ne završava. Iako generalno raspremite svaku prostoriju, već za par dana je novi sloj prašine tu. Zato vam donosimo savete za pravljenje prirodnih sredsava za čišćenje, kako bi izbegli korišćenje raznih hemikalija, koje mogu loše uticati na vaše zdravlje. A sa druge strane, na taj način možete i uštedeni deo novca iz kućnog budžeta.

Čišćenje
foto: Shutterstock

Otklanjanje kamenca

Sjajno sredstvo za čišćenje površina u kupatilu i kuhinji dobićete kada pomešate sirće i sodu bikarbonu. Sirće je sjajno sredstvo za borbu protiv kamenca.

Čišćenje mikrotalasne rerne

U činiju sipajte vodu i sok od pola limuna, pa je uključite na tri do četiri minuta. Isparavanje će vam olakšati čišćenje.

Sredstvo za brisanje šporeta i rerne

Pomešajte boraks, alkoholno sirće, i malo otopljenog prirodnog sapuna. Naprskajte površine tom mešavinom. Ostavite sve da deluje preko noći, nakon čega sledi ispiranje.

Šporet, Ravna ploča, Čišćenje, Domaćica
foto: Shutterstock

Blistavi prozori

Pomešajte sirće, tečni deterdžent za pranje posuđa i vodu. Naprskajte na staklene površine, a zatim dobro prebrišite krpom.

Sredstvo za čišćenje wc-a

Pomešajte po 100ml boraksa i alkoholnog sirćeta, dodajte destilovanu vodu i malo limunske kiseline. Sredstvo sipajte u bočicu sa rasprišivačem i naprskajte na površine u wc-u koje želite očistiti. Ostavite da deluje 20 do 30 minuta, a zatim istrljajte četkom ili sunđerom i isperite.

Čisti podovi sa lakoćom

Pomešajte boraks, limunsku kiselinu, destilovanu vodu i malo otopljenog prirodnog sapuna za čišćenje. U kofu vode dodajte nekoliko kašika ovog sredstva i prebrišite sve podove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs