Preporučujemo

Opremite spavaću sobu uz pomoć Feng šuija: Pastelne boje i dobar krevet su pravi recept!

Kako bi vam spavaća soba predstavljala prostor za odmor i opuštanje, veoma je bitno da je opremite po feng šuiju i ništa ne prepuštate slučaju
Enterijer
20:52h Autor:
Opremite spavaću sobu uz pomoć Feng šuija: Pastelne boje i dobar krevet su pravi recept!
Foto: Shutterstock

Spavaća soba je prostorija u kojoj se odmarate i gde obnavljate vašu energiju. Svojim enterijerom treba da pruži opušteni osećaj i utisak duševnog mira. Ovu prostoriju je zbog toga poželjno urediti prema Feng šuiu, u skladu sa jin principom.

Dopustite da vam ljubavni feng šui pomogne, a kako možete da vidite OVDE.

Izbor boja

Spavaća soba predstavlja reproduktivni sistem. Izuzetno je važna za zdravlje jer se u njoj oporavljamo od stresa i dnevnih napora. Pre izbora nameštaja, najvažnije je obojiti zidove bojama koje će svojim delovanjem podržavati dobru psihofizičku kondiciju osoba koje u njoj provode noć.

Za spavaću sobu se uvek savetuju isključivo svetle i pastelne nijanse, a idealne su svetlo-plava, ljubičasta, ružičasta i zelena.

Koja slavna glumica koristi pet elemenata feng šuia možete da pročitate OVDE.

Plava boja smanjuje napetost, podstiče samorazvoj i mudrost, simbolizuje pouzdanost i trajnost. Donosi mir i suzbija svađe. Ljubičasta je boja poštenja, ali sjajna je i za samoopažanje i meditaciju. Podstaći će libido i plodnost.Zelena boja osigurava spokoj i sklad te simbolizuje plodnu vezu. Ružičasta je prikladna za ženske sobe jer pojačava ženstvenost i aktivira romantično raspoloženje.

Bela je neutralna boja, simbolizuje čistoću, dozvoljena je u spavaćoj sobi, ali ne u prevelikoj meri.

Crvena boja se ne preporučuje za spavaće sobe, osim ponekog detalja, ako je potrebno probuditi polnu strast.

Važno je napomenuti da bi i sve tkanine u sobi trebale biti u ovim preporučenim bojama – zavese, posteljina, prekrivači i ukrasni jastučići.

Najbolji izbor je jednobojna posteljina jer šareni uzorci unose zbrku i brige pa mogu ometati dobar san. Cvetni i biljni dezeni nisu povoljni za bračne parove jer mogu prouzrokovati preljubu.

Poslušajte 25 saveta za uspešno uređenje doma po feng šuiju, više možete naći OVDE.

Najvažniji je krevet

Ključni element spavaće sobe svakako je krevet pa njega uvek pažljivo birajte. Neka bude dovoljno velik, bez obzira spavate li sami ili sa partnerom kako biste se mogli osećati ugodno i opušteno.

Madrac bi trebao biti barem dvadeset cm duži od visine tela pa, ako ste visoki, kupite krevet urađen po meri. Sa druge strane, ako ste niskog rasta ili isključivo spavate sami, pripazite, jer krevet koji je dimenzijama previše prostran za vaše potrebe izlaže vas neumerenosti u raznim životnim aspektima.

Idealni kreveti izrađeni su od kvalitetnog drveta i pravilnog su oblika. Izbegavajte metalne materijale, polukružnu formu i asimetričan dizajn. Uzglavlje je preporučljivo, ali punog oblika, bez dizajniranih ukrasnih otvora. Donji deo kreveta nije preporučljivo da bude veliki jer asocira na sputanost.

Bračni krevet bi trebao imati samo jedan, veliki madrac jer dva odvojena uzrokuju podeljenost i nedostatak bliskosti među supružnicima.

Odvojena posteljina je dopuštena, ali bolji izbor je jedan veliki pokrivač pa čak i zajednički dugačak jastuk, ako ga uspete nabaviti.

Boje prema feng šuiju više možete naći OVDE.

Krevet treba postaviti tako da se uzglavljem naslanja na zid, a da mu je pritom dostupan prilaz sa ostale tri strane.

Uzglavlje ne sme biti na istoj strani gde su vrata i prozor. Ako nema drugog rešenja, prozor noću treba zakloniti gustom, potpuno neprozirnom zavesom.

Vredi i suprotno: noge ne smeju biti okrenute prema vratima i prozoru jer vam taj položaj može doneti sukobe u odnosima. Ujutru, nakon ustajanja, preporučljivo je namestiti krevet i održavati ga urednim.

Na krevetu nemojte preko dana držati nošenu odeću i prljav veš. A posteljina neka bude od prirodnih materijala.

Izbor ormara i drugog namještaja

Osnovno pravilo je da svi komadi nameštaja u spavaćoj sobi trebaju biti nenametljivog oblika, najbolje zaobljenih ivica, a osobito onaj nameštaj koji se direktno vidi pri leganju u krevet.

Zabranjene su sve otvorene police čiji oštri delovi seku prostor i simbolički prete spavačima. Garderobni ormari ne bi smeli biti masivni, ali ni kratki.

Savršen izbor su ugradni ormari nežnih linija koji dosežu do plafona, dakle ne ostavljaju vizualne praznine duž zida. U njima odeća treba biti uredno razvrstana i složena.

Noćni ormarići postavljaju se simetrično i u paru kako ne bi narušavali harmoniju odnosa. Isto je i s noćnim lampama. U spavaćim sobama je primerenija blaža rasveta. A za romantično osvetljenje izvrsno će poslužiti sveće.

Ove stvari prema feng šuiju ne smete držati u kući a zašto pročitajte OVDE.

Sve tkanine u sobi neka budu meke na dodir, a spuštene rolete ili navučene guste zavese obvezne su tokom noći, naročito ako je prozor otvoren.

Tepih koji prekriva celi pod podržava blagu, opuštenu atmosferu. Nemojte raditi u prostoriji za spavanje, unositi kompjutere i druge elektronske uređaje.

Sprave za vežbanje ovde, takođe, nisu poželjne. A umesto alarma mobilnog telefona, u svrhu budilnika radije koristite klasične satove.

Izbegavajte metalni nameštaj i metalne opruge u madracima jer menjaju magnetsko polje i stvaraju nepovoljan protok energije.

Pažljivo sa slikama

U spavaćoj sobi nikad nemojte izlagati zajedničke fotografije sa partnerom, venčane ili druge porodične portrete jer ne donose sreću na ovom mestu, već suprotno – gubitak ljubavi. Zid iznad uzglavlja trebao bi biti bez slika. Na ostalim stranama možete okačiti smirujuće motive, npr. predeo sa planinama u zlatnoj boji. Slike u parnom broju pojačavaju intimnost.

Izbegavajte ogledala i sve sjajne staklene površine koje reflektuju svetlost, jer uzrokuju svađe, gubitak ljubavi, privlače bolest i preuranjenu smrt. Uokvirite slike bez zaštitnog stakla. Televizor i svi uređaji sa ekranima nisu dobrodošli u spavaćoj sobi.

A kako da vam feng šui pomogne u poboljšanju karijere možete da nađete OVDE.

Privlačenje ljubavi i zdravlja

Jugozapadna strana spavaće sobe najodgovornija je za uravnotežen partnerski odnos. Ovaj sektor aktiviraćete pomoću oker boje i odgovarajućeg simbola. Stolić prekriven oker stolnjakom, ukrasite nekim predmetom koji označava bračnu sreću. Na primer, parom mandarinskih pataka jer ta pačja vrsta živi u doživotnoj monogamnoj zajednici i vrlo je cenjen simbol feng šuija.

Biljke u ovoj prostoriji nisu preporučljive ni u kakvom obliku, osim u slučaju bolesti. Ako je neko od ukućana bolestan, postavite bujnu, zelenu biljku u istočni deo sobe kako biste pospešili oporavak. Primenjivanjem ovih pravila postićićete skladan ljubavni odnos te zaštititi zdravlje polnih organa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs