BOLJE I OD PESTICIDA

SAD JE PRAVO VREME DA OVE BILJKE UNESETE U KUĆU: Komarci i ostali insekti od njih beže kao đavo od krsta!

Leto je tu, a sa njim du došli i insekti. Sa ovim biljkama, rešićete ih se jednom za svagda

Enterijer
Autor:
SAD JE PRAVO VREME DA OVE BILJKE UNESETE U KUĆU: Komarci i ostali insekti od njih beže kao đavo od krsta!
Foto: Shutterstock

Davno je poznato da postoje biljke koje ‘teraju’ insekte, piše Luftika.rs. Umesto skupih, mnogo bolje rešenje je da posadite neku od ovih dekorativnih biljaka i otarasite se komaraca, paukova i drugih insekata koji nam spopadaju domove tokom letnje sezone.

Evo o kojim je biljkama reč:

Bosiljak

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

UZMITE TRI LOVOROVA LISTA I URADITE OVO: Proverite da li u vašem domu ima negativne energije!

Bosiljak
foto: Shutterstock

Ruzmarin

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahteva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cveta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tera i moljce.

ZADAH STAROSTI U STANU: Evo zašto se javlja i kako ga se rešiti!

Lavanda, Devojka, Leto
foto: Profimedia

Matičnjak

Matičnjak rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

OVAKO SE GAJI ADAM, ČUDNA I RASKOŠNA BRZORASTUĆA BILJKA: "Zaplače" kad se u kući desi ovo!

čaj, Karmelićanska Vodica, Matičnjak
foto: Shutterstock

Nana

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.

Nana u malim saksijama i strateško smeštanje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvek će ih isterati iz vašeg doma. Takođe, posle usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osveživačem vazduha s mirisom nane.

Nana, Menta
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs