Pokušajte

6 razloga zašto je baštovanstvo dobro za vas: Smanjuje krvni pritisak, poboljšava seksualni život!

Izađite napolje i sredite baštu onako kako ste uvek hteli da izgleda. Posadite nove ruže, pokosite travnjak, posadite rasad paradajza i uživajte
Enterijer
10:50h Autor:
6 razloga zašto je baštovanstvo dobro za vas: Smanjuje krvni pritisak, poboljšava seksualni život!
Foto: Shutterstock

Znamo da ste opsednuti baštovanstvom, i to je više nego dobra stvar. Leto je ispred nas i čeka vas dobrih četiri meseca "zabavljanja" sa vašim biljem.

Evo kakve sve benefite dobijate od baštovanstva:

Sagoreva kalorije

Ovo je dobra vest za sve one koji su proveli sate sadeći nove biljke u svom dvorištu. Baštovanstvo se smatra interzivnom vrstom treninga. Sudeći po stručnim zabeleškama, baštovanstvo može da sagori 330 kalorija tokom samo jednog sata sadnje ili plevljenja bašte, a to je više nego da sat vremena dižete tegove u teretani.

Smanjuje krvni pritisak

Samo 30 minuta umerene vežbe nekoliko puta nedeljno može da smanji krvni pritisak. Svetska organizacija za bolesti srca, je na listu preporučenih vežbi uključila baštovanstvo kao vid borbe protiv viskokog krvnog pritiska.

Poboljšava imuni sistem

Dok dane provodite u bašti na suncu, vi upijate mnogo vitamina D, koji pomaže da se krv snadbe sa kalcijumom. A kalcijum jača kosti i poboljšava imuni sistem.

Oslobađa od stresa

Iako znuči malo blesavo, stučnjaci preporučuju baštovanstvo u borbi protiv stresa. Evo kako ćete se uveriti u to: Uđite u baštu, zaronite ruke duboko u zemlju, sadite, dopustite da vam i noge dodirnu toplu travu i osetićete blaženstvo!

Poboljšava seksualni život

Pogledajte samo kako je seksi vaš muškarac dok sadi paradajz ili kosi baštu! Istraživanja su pokazala da baštovanstvo znatno poboljšava izdržljivot muškaraca u krevetu.

Čini vas srećnijim

Već sigurno osetite kako vas ispunjava samo orezivanje vaših ruža, ali istraživanja su pokazala da se ljudi nasmeše kada vide ili kada su u blizini cveća. Generalno cveće pozitivno utiče na mozak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs