Praktično

EVO KAKO SE PRAVILNO ČISTI BAŠTENSKI NAMEŠTAJ: Bilo da je reč o plastici, drvetu ili aluminijumu!

Vreme je da razmislite o iznošenju baštanskog nameštaja napolje

Enterijer
10:21h Autor:
Foto: Shutterstock

Polako dolazi trenutak kada na terasu i u baštu iznosimo baštenski nameštaj da uživamo u suncu i svežem vazduhu. Svako bira vrstu ovih predmeta za odmor prema svom ukusu, ali je najvažnije da se baštenski nameštaj pre upotrebe zaštiti od nepovoljnih vremenskih uslova kako bi što lepše izgledao i što duže trajao.


Održavanje nije teško, samo treba da sledite nekoliko pravila. Osnovno glasi: posao počnite kada napolju nema vlage, ali nemojte raditi ni na suncu.


Pranje

 

Svaku od vaših vrtnih garnitura, koji god materijal da je u pitanju, najpre treba dobro oprati. Učinite to blagim deterdžentom, izbegavajte jaka hemijska sredstva. Za sitnije pukotine možete koristiti i četkicu za zube. Isperite čistom vodom, ali nikako hidrauličnim crevom, koje može oštetiti nameštaj. Na kraju, prebrišite suvom krpom i pustite da se osuši.

 

Nameštaj od tvrdog drveta

 

Najčešće je od hrasta, bukve, oraha i tikovine. Ako je na suncu, može da izbledi; na kiši dobija pukotine. Nakon temeljnog pranja mora biti apsolutno suv pre tretmana specijalnim uljem za svaku vrstu drveta. Dobro ga promešajte pre upotrebe. Nanesite ga četkom, krpom ili valjkom i sačekajte 15-20 minuta da upije. Kad drvo prestane da upija ulje, višak otklonite čistom upijajućom krpom. Na kraju ga mekom krpom izglancajte, da dobije sjaj.

Često se na ovom nameštaju pojave plesan i gljivice u vidu tamnih i gotovo crnih mrlja. Postoje specijalna sredstva za njihovo uklanjanje, a ako je nameštaj i dalje prljav, postupak ponovite nekoliko puta. Možete takve delove čistiti i vodom u kojoj ima hlora, krajnje sredstvo je brusni papir, kojim ćete doći do zdravog drveta. Tad nanesite odgovarajuće ulje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KONGO (@kongo.br)


Ratan garniture

 

I prirodni i veštački ratan ne samo što je lep već je veoma jak i fleksibilan materijali, dobro odoleva varijacijama temperature i vlažnosti. Po ceni su pristupačni. Sintetički poliratan dovoljno je da operete i osušite, s prirodnim ratanom od tropskih biljaka morate da budete oprezniji. Najpre uklonite blato ili mahovinu četkom sa tvrđim vlaknima ili čak usisivačem. Nakon što ga dobro oceđenom krpom i deterdžentom operete, sušenje krpom je dovoljno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Trastu's (@trastus1)

 

Trska i bambus

 

Mana mu je što je sklon da se izobliči od upotrebe ili od vlage. Mnogi ga prosto oboje bojom za drvo. Oni koji vole prirodnu boju trske i bambusa, nakon što ih dobro operu mekim četkama, pribegavaju zaštiti lakovima za drvo. Ne sijaju previše, daju utisak prirodnosti, ali se postupak mora ponavljati svake godine.


Nameštaj od aluminijuma

 

Najbolje je nakon pranja pomešati jednaku količinu sirćeta i vode kako bi se napravio rastvor za čišćenje mrlja nastalih prirodnim ili veštačkim putem. Dobar je žičani sunđer kojim se ribaju metalni delovi, onda se običnim crevom za vodu spere sirće. Nakon dobrog sušenja postoje i paste za poliranje, poslužiće i sredstvo za poliranje automobila za izuzetan sjaj.

 

Kovano gvožđe


Predivan materijal, božanstveno izgleda u baštama, ali je sklon rđi i koroziji. Ako ga niste dobro čuvali tokom zime, moraćete da ga prvo išmirglate na mestima gde se pojavila rđa, nanesete zaštitni prajmer i na kraju najmanje dva sloja trajne boje emajla. Premazi treba da budu tanki, a nakon bojenja preporučuje se vosak za gvožđe. Doprineće da nameštaj manje skuplja prašinu i prljavštinu.

 

Plastični nameštaj


Najjeftiniji je i najlakše se i održava. Lagan je, lako se pere, a kad se plastika odere ili pukne... pravac u prodavnicu!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...