Dom

Stvari koje nikako ne smete da bacite u odvod sudopere: Napraviće pravu katastrofu u vašoj kuhinji!

Budući da ono što bacate u odvod sudopere može da utiče na kanalizacione i vodovodne instalacije u vašem domu, to itekako utiče i na životnu sredinu

Enterijer 27.11.2020. - 10:41h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Ako ne želite da ugrozite životnu sredinu, ne dozvolite da ove stvari završe u kanalizacijskom odvodu vaše sudopere:

Mast, ulje
- vremenom će da zapuši cevi, teško ćete je ukloniti iz sudopre, a jedna kap masnoće može da zagadi do 5 litara čiste vode.

 

Ljuske od jaja - ljuska od jaja su tvrde i teško se razgrađuju. Mogu da naprave rešetke u cevima na kojima će se zadržavati ostala hrana, pa dolazi do zapušavanja odvoda.

Talog od kafe - povećava rizik od zapušavanja odvoda, ali i septičkih jama. Talog od kafe je odličan kompost, pa predlažemo da ga prosipate u baštu, a ne u slivnike.


Hrana koja se udvostručuje kada se pokvasi - testenina i pirinač će duplo porasti, ako se "napije" vode. Stoga će postati lepljive i zatvoriće odvode.


Brašno - kada izmešate brašno i vodu, dobijete lepak koji će da se zalepi za odvode i nema šanse  da ih otpušite posle ovog.

 

Etikete koje se nalaze na voću - dok perete jabuke, desi se da etiketa padne u dovod. To izbegavajte, jer su te etikete pravljene tako da se skoro ne razgrađuju uopšte.


Proizvode od papira - toalet papir je napravljen da se razgradi u vodi, ali ostali proizvodi ne smeju da se bacaju u odvode jer se ne razgrađuju.

 

Lekovi - lekovi se smatraju medicinskim otpadom i razgrađuju se u vodi jer je zagađuju. Stoga ih nikad ne bacajte u odvod.

 

Kako očistiti odvode i sprečiti smrad iz istih?

 

Svako veče, kada operete suđe, uzmite malo deterdženta za sudove na sunđer i operite celu sudopreu. Pustite da čista voda teče kroz slivnik.

Pospite malo sode bikarbone oko slivnika i u slivnik, zatim prelijte sa 100 ml belog, alkoholnog sirćeta i ostavite 5 minuta da sirće "odradi" proces sa sodom bikarbonom. Zatim pustite vrelu vodu da prođe kroz slivnik.

 

(Stil.kurir.rs)

  

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...