Obratite pažnju

Samo ovako se pravilno dezinfikuje kuća ili stan: Svi ostali načini su pogrešni!

Dezinfekcija je neophodna u stanovima i kućama u kojima žive deca, stariji ljudi i oni sa hroničnim bolestima. Evo kako da pravilno dezinfikujete svoj dom

Enterijer 18.01.2021. - 07:00h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Shutterstock

Kada pravilno dezinfikujete stan, čak i ako u njemu postoji bolesna osoba, vazduh će biti oslobođen od bakterija.

 

1. Svaki dan prebrišite podove bilo kojim deterdžentom za domaćinstvo koji u sebi sadrži hlor ili monohloramin. Kada prebrišete podove, provetrite prostoriju.

 

2. Ako u kući žive mala deca koja puze ili se valjaju po podovima najbolje je da koristite domaća sredstva za čišćenje kao što su: sirće, soda bikarbona, rastvor alkohola, obična kuhinjska so, pa čak i vodonik - peroksid. Sa ovim rastvorom koji će uspešno da dezinfikuje, možete da prebrišete sve površine u kući. Kada radite sa sirćetom, pažljivo prebrišite običnom vodom površine, jer sirće može da nagrize određene materijale, ukoliko se ne ispere na vreme.

 

3. Da biste dezinfikovali vazduh, koristite eterična ulja koja se mogu kupiti u skoro svim radnjama zdrave hrane. Uzmite ulja sa antiseptičkim svojstvima - jele, četinara, čajevca, eukaliptusa i citrusa.

Čišćenje treba započeti iz dnevnog boravka - spavaćih soba, a zatim preći na kuhinju, kupatilo i toalet. Svi prekrivači, zavese i posteljina, kao i plišane igračke treba da se peru na temperaturi iznad 70%. Tepih i prostirke odnesite na hemijsko čišćenje ili ih jednostavno uklonite iz soba do proleća. Sve figurice, vaze, ramove za slike perite sapunicom.

 

Šta i kako dezinfikovati:

 

  • Za pranje podova - koristite običnu vodu sa deterdžentom uz dodatak sirćeta ili vodonik- peroksida.
  • Nameštaj od drveta obrišite sunđerom natopljenim lanenim uljem, jer će on savršeno da dezinfikuje površine.
  • Ogledala i stakla - prebrišite rastovrom sirćeta i limnske kiseline (1:3).
  • Sve površine u kuhinji prebrišite koncentrovanim rastvorom soli (na 2 litra vode stavite 1 kg soli).
  • Toalet operite posebnim proizvodima za domaćinstvo sa izbeljivačem.

 

Dok traje pandemija: kvake na vratima, prekidače, mobilne telefone i računare, kao i novčanike prebrišite alkoholom barem 2 puta dnevno.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...