Za uređen dom

Kako da pobedite nered: Primenite ova 3 stara saveta na novi način

Kao da nikad nije bilo teže primeniti ono čuveno mamino pravilo stavi svaku stvar na mesto! U savremenom tempu života ono mora da se preradi kako bi bilo primenjivo i za savremene domaćice koje imaju sve više stvari, a sve manje prostora i vremena
Enterijer
15:32h Autor:
Kako da pobedite nered: Primenite ova 3 stara saveta na novi način
Foto: Shutterstock

Čišćenje nereda je veliki posao koji niko pametan ne bi započeo odjednom. Međutim, lakše ćemo se pozabaviti "duhovnim" vrstama nereda, ako prvo fizički svet u kojem boravimo uredimo tako da možemo i da završavamo poslove, ali i da uživamo u životu. Evo kako treba da razradite i primenite stara, poznata pravila u novim uslovima.

1.Svaka stvar ima svoje mesto

Zaboravite omiljenu rečenicu "Volim svoj organizovani haos". Organizovani haos ne postoji.

Međutim, stara mamina rečenica "stavi svaku stvar na svoje mesto" biće primenljiva ako, pre svega, zadovoljite osnovni uslov - da svaka stvar, zaista i ima mesto. A "mesto" ne može da bude "bilo koja polica u dnevnoj sobi ili stočić", ne može da bude ni "ugao spavaće sobe, iza zavese". Uglovi moraju da budu prazni, kao i ostali delovi poda na kojima stoji nameštaj, da biste mogli lako da čistite i sređujete.

Kojih 7 delova stana ne smete da zaobiđete tokom prolećnog čišćenja saznajte OVDE.

Mesto ne može da bude ni samo "fioka za poštu". U prepunjenoj fioci biće vam jednako teško da pronađete konkretan račun kao kada bi oni svi bili rasuti u 10 fioka. Važno je da i u fioci imate posebne koverte (od providne plastike ili makar sa providnim jednim delom) koje će služiti za različite račune.

Posebno rešenje potrebno je onima sa specifičnim stambenim prostorom - ako imate dva kupatila, ili dva kupatila, kuhinju i vešernicu, verovatno će u svakoj morati da se nađe po bočica sa tečnim sapunom, deterdžentom za sudove, a možda čak i onim za veš. U tom slučaju, naravno da je opravdano da jedna stvar ima "više mesta", ali nemojte to činiti i sa zalihama. Odredite samo jedno mesto gde one stoje, inače ćete se naći u situaciji da nikad ne znate da li imate rezervnu bocu sapuna.

A kojih 5 stvari uporno čistimo pogrešno pročitajte OVDE.

Sigurno dobijate dosta propagandnih materijala, a dobijenu poštu ili dokumenta sigurno ostavljate svuda po domu. Zato odvojite posebnu fioku samo za to. Naravno, nemojte jednostavno bez nekog reda ubaciti u “magičnu“ fioku sve moguće papire i dokumentaciju, već ih odvojite. Razvrstajte po stavkama u zavisnosti da li su obične pozivnice ili važna pošta. Na ovaj način u svakom trenutku ćete pronaći ono što vam je potrebno iz fioke.

Slično možete urediti i svoj špajz sa zalihama. Odvojite na jednoj polici hemiju za kuhinju, na drugoj hemiju za kupatila i razne deterdžente.

2. Auto ne može da bude "mesto"

Može se reći da je automobil zamenio ostavu, pa tako nesvrstane stvari često “zaboravljate” upravo ovde.Sasvim je u redu da neke neophodne sitnice ovde ostavite, zato pogledajte koje stvari smete, a koje odmah morate da izbacite.

Šta ne sme da bude u automobilu: stari omoti od hrane, igračke, alat za zimu usred leta (ne treba vam strugač leda u junu), a naročito tu ne treba da budu neplaćeni računi koje ste izvadili iz poštanskog sandučeta i onda zaboravili u kaseti za rukavice.

Šta sme da bude u automobilu: registracija, osiguravajući list, mape ili GPS, naočare za sunce, hendset za mobilni telefon (ne želite da pričate dok vozite, zato je ovo neohodan element u kolima).

3. Stvari neće imati svoje "mesto" ako stalno kupujete nove (i to nepotrebne)

Da li često kupujete stvari za koje i niste sigurni kada će vam biti potrebne? Sledeći put pre nego što krenete u kupovinu, postavite sebi ova pitanja.

Gde ću ovo da smestim?

Kao što smo rekli, svaka stvar ima svoje mesto ukoliko sitnica koju planirate da kupite nema mesto u vašem domu, odložite kupovinu do trenutka kad joj nađete pravo mesto. Možda ćete i uštedeti!

Šta ću raditi sa ovim?

Ako imate svrhu, fino, onda kupite željenu stvar. U suprotnom, znate odgovor.

Još jedan praktični savet glasi: Ukoliko kupite jednu novu stvar, neku nepotrebnu i staru izbacite. Na ovaj način nećete gomilati nered i imaćete samo prave stvari u svom domu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs