SVEKRVINA "ZAMENICA"

Ko u kući nema svekrvin jezik, ne zna šta propušta: Ova biljka će vas iznenaditi svojom korisnošću, ali i izdržljivošću!

Svekrvin jezik ne bira uslove - otporan je i gotovo neuništiv!

Enterijer
Autor:
Ko u kući nema svekrvin jezik, ne zna šta propušta: Ova biljka će vas iznenaditi svojom korisnošću, ali i izdržljivošću!
Foto: Profimedia

Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) je najpoznatija biljka iz roda Sansevierije, a ima preko 70 podvrsta. Često se drži kao sobna biljka, zbog svoje lepote, otpornosti, ali i toga što je veoma korisna jer pročišćava vazduh.

Veoma je laka za gajenje, trpi gotovo sve uslove i ne zahteva nikakvu posebnu negu – drugim rečima, gotovo je neuništiva. Tako je, valjda, dobila i nadimak...

Šalu na stranu, svekrvin jezik može izrasti i do 90 cm i zimzelena je biljka koju možete posaditi i u dvorište. Njeni listovi su dugi i oštri pri vrhovima i jarko zeleni, sa žućkasom unutrašnošću. Sve njene podvrste izgledaju jako dekorativno, iako mogu međusobno dosta da se razlikuju.

Ova biljka retko cveta, ali može se i to dogoditi ukoliko joj uslovi jako pogoduju. Cvetovi su bele i bež boje, veoma lepi i prijatnog mirisa.

Svekrvin jezik u Kini se smatra „biljkom osam vrlina“ i običaj je bio pokloniti je onome kome želite da darujete te vrline –dug život, snagu, kreativnost, inteligenciju...

Prema načelima feng šuia, svekrvin jezik trebalo bi da pozicionirate tako da bude blizu ulaza u prostor, kako bi vrline mogle da "cirkulišu prostorijama".

Dodatni kuriozitet predstavlja to da je NASA u svom istraživanju uvrstila svekrvin jezik kao jednu od biljaka koje ekstremno dobro pročišćavaju vazduh, pa je to samo po sebi razlog više da je imate u svom domu.

Idealni uslovi za gajenje svekrvinog jezika su temperatura između 12 i 30 C, ne smeta joj ni manjak ni višak svetlosti i sunca i potrebno joj je umereno (ne prečesto i preobimno) zalivanje. Jedina dva razloga zbog koga vam ova biljka može uvenuti – jesu preterano zalivanje i ekstremno hladni uslovi.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs