veoma važno

Pravilna dezinfekcija automobila: Evo kako da ubijete virus, a da ne oštetite unutrašnjost vozila!

U nastavku pročitajte kako da u doba pandemije temeljno dezinfikujete svoj automobil

Enterijer
12:06h Autor:
Pravilna dezinfekcija automobila: Evo kako da ubijete virus, a da ne oštetite unutrašnjost vozila!
Foto: Profimedia

Ukoliko ste od onih koji tokom pandemije korona virusa često koriste automobil, potrebno je da dobro dezinfikujete i vaš četvorotočkaš.

Korona virus ne može da našteti vašem automobilu, ali on može postati poprište malih, oku nevidljivih bića koja mogu da ugroze zdravlje vas i svih koji se voze u njemu.

Stoga je potrebnoda redovno čistimo njegovu unutrašnjost kako bi se čistoća kabine održala na najvišem nivou. To je u ovo vreme važnije nego ikad pre.

Kako biste sprečili širenje svakog virusa, uključujući i koronu, trebalo bi da uvek imate pri ruci bočicu sredstva za dezinfekciju, kao i paket vlažnih maramica za čišćenje različitih površina.

Najpogodnija mesta za širenje virusa

Podrazumeva se da definfikujemo volan jer njega najviše diramo rukama. Osim toga, treba dezinfikovati ručicu menjača, ručnu kočnicu, dugmiće radija, klime, podizača prozora, sigurnosne pojaseve i njihove kopče, te unutrašnje i spoljašnje kvake na vratima, piše Vozim.hr.

Reč je o mestima koja se najčešće i najviše dodiruju u vozilu, a preporučuje se i dezinfekcija držača za čaše i boce, pepeljare, ručkice iznad svakih vrata ako ih koristite vi ili ostali putnici u automobilu.

4 stvari u domu koje nikako ne smete čistiti sirćetom: Uništiće ih očas posla!

foto: Profimedia

Čime je najbolje dezinfikovati?

Za čišćenje kabine u vazilu najbolji je alkohol ili neka njegova razređena mešavina, a koriste ga i sami proizvođači za čišćenje kabina.

Nikako ne bi trebalo da koristite izbeljivač ili vodikov peroksid jer mogu trajno da oštete plastiku i ostale materijale od kojih su napravljene upravljačke ploče automobila pa, naravno, i kožu.

Takođe, nemojte grubo trljati površine. Dovoljno je da ih temeljno prebrišete nekoliko puta uz umeren pritisak ruke.

Jod je najmoćnije prirodno sredstvo protiv virusa: Ovako ubija sve patogene za 90 sekundi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs