održavanje hiigijene

5 jednostavnih saveta za blistavu i urednu kuhinju: Ovako ćete napraviti savršen red i sve bakterije će nestati!

S obzirom na to da se u kuhinji priprema hrana, veoma je važno da je održavate čistom

Enterijer
Autor:
5 jednostavnih saveta za blistavu i urednu kuhinju: Ovako ćete napraviti savršen red i sve bakterije će nestati!
Foto: Shutterstock

Kuhinja je i dalje jedno od najvažnijih mesta u domu i upravo zbog toga važno je održavati je čistom, sigurnom i ugodnom za provoditi vreme u njoj.

Međutim, čak i kuhinja ponekad može da ima određene stvari koje njeno čišćenje otežavaju ili je vizuelno čine prljavijom.

Univerzalne daske za sečenje

Koristite odvojene daske za seckanje za meso, povrće i ribu, a bitno je znati kako su plastične daske za seckanje štetnije u pogledu rasta patogenih bakterija nego što su to drvene daske.

Ogrebotine koje nastaju dugotrajnim korišćenjem se produbljuju, te ih je sve je teže pravilno očistiti.

Očistite kupatilo za tren oka: Sjajan trik koji skida sve mrlje sa lavaboa! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Kuhinjske krpe i peškiri

U jednoj studiji, istraživači su odlučili da ispitaju bakterije koje su prikupili na 100 kuhinjskih krpa i peškira koji su korišćeni mesec dana. Rezultati su pokazali da je gotovo polovina njih imala bakterije koje su opasne po zdravlje.

Takođe, iste krpe i peškire koristili su se za obavljanje više poslova - od brisanja kuhinjskih površina, do uklanjanja lakših i manjih mrlja, a zatim i za poliranje čistoga posuđa i upravo su one, imale više bakterija od onih koje su korišćene samo jednom.

Stoga, u kuhinji treba da imate najmanje dve ili tri krpe koje ćete koristiti za zasebne potrebe i prati ih najmanje svake dve nedelje.

Još jedna higijenski prihvatljiva opcija jeste korišćenje papirnatih ubrusa koji mogu biti u upotrebi samo jednom. Nakon toga, bacaju se i zbog toga bakterije i mikrobi nemaju mogućnost daljnje reprodukcije.

20 genijalnih trikova iskusnih domaćica za brže kuvanje i savršene obroke!

foto: Shutterstock

Setovi noževa

Set noževa koji dolazi zajedno sa stalkom zauzeće mnogo mesta u kuhinji, a osim ako ste profesionalni kuvar i redovno, na dnevnoj ili čak nedeljnom nivou koristite od pet pa do 15 višenamenskih noževa - toliki broj noževa vam nije potreban.

Upravo zbog toga, dobar deo noževa iz seta nećete koristiti, a oni će skupljati prašinu i ostale čestice koje se nalaze u kuhinji.

Stoga, kod noževa koje koristite, obratite pažnju na čestice hrane koje ponekad mogu pronaći svoj put do tamo i tako ostati zaglavljene i postati idealno mesto za razvoj novih bakterija. Bolje uložite u tri visokokvalitetna noža koja će sigurno zadovoljiti sve potrebe u kuhinji.

Kuvalo za vodu puno kamenca

Ako redovno pijete vodu, koju zakuvate u kuvalu punom kamenca, upravo on bi mogao dopreti do krvnih sudova, krvi i bubrega, a i do drugih organa iz želuca.

Višak soli bi mogao da se skupljati u zglobovima, zapuši vam krvne sudove li dovede do bubrežnih kamenaca. Pored zdravstvenih problema, naslage kamenca imaju slabu provodljivost toplote što znači da će kuvalo sporije zagrejavati vodu, a u najgorem slučaju to će dovesti do oštećenja uređaja.

  • Kuvalo napunite mešavinom sirćeta i vode, te ga uključite da je zagreje.
  • Nakon toga, ostavite da se ohladi te uz pomoć četkice za čišćenje boca očistite unutrašnjost. Videćete kako će kamenac nestati.
foto: Shutterstock

Plastične posude za hranu

Plastične posude jeftina su opcija koja, nažalost, obično rezultira hrpom nekorištene plastike koja samo zauzima prostor u kuhinji.

Nadalje, plastične posude nisu prikladni za skladišćenje hrane dugoročno, te je plastika kao materijal pogodna za razmnožavanje bakterija i bolja opcija bila bi je zameniti staklenim posudama.

Bolja caka ne postoji: Uklonite sav kamenac sa slavina bez hemikalija očas posla!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs