Obratite pažnju

9 stvari koje nikada ne treba skupljati usisivačem: Zašto svi ovo radimo?!

Nemoguće je u potpunosti sprečiti da poneka vlas kose i životinjske dlake završe u usisivaču, ali ipak treba paziti da to bude u najmanjoj mogućoj meri

Enterijer
Autor:
9 stvari koje nikada ne treba skupljati usisivačem: Zašto svi ovo radimo?!
Foto: Shutterstock

Usisavanje polomljenih ili prosutih stvari deluje kao najbolje, najbrže i najlakše rešenje.

Ipak, neke prosute stvari nikada ne bi trebalo usisavati, iz različitih razloga:

1. Mlevena i kafa u zrnu, kakao

Kada usisate zrna kafe, stimulisaćete razmnožavanje buđi u samom usisivaču. Zrna kafe su stalno vlažna, iako vam tako ne izgledaju, a kada se jednom zalepe za unutrašnjost usisivača, veoma ih je teško ukloniti. Mlevena kafa i kakao takođe su opasni, jer njihove sitne čestice lako mogu da blokiraju filtere u usisivaču, ali i da ga pokvare, jer sitne čestice lako mogu da prođu do motora.

2. Zemlja i suvi delovi biljaka

Ako ima zemlje po tepihu, bolje ju je očistiti četkom nego usisivačem, jer će on samo dublje gurnuti prljavštinu, koju kasnije nećete lako očistiti. Ako je zemlja vlažna, može doći do oštećenja usisvača. Problem mogu da izazovu i latice ili suvi delovi biljaka - gotovo uvek su bar malo vlažni, a lako mogu i da začepe crevo ili filter.

3. Kosa

Nemoguće je u potpunosti sprečiti da poneka vlas kose i životinjske dlake završe u usisivaču, ali ipak treba paziti da to bude u najmanjoj mogućoj meri, jer brzo i lako zapušavaju filter kesu i sam filter. Kada u usisivaču ima puno dlaka, njegova moć će se drastično smanjiti.

Saveti za brzo čišćenje kuće: Evo kako brzo da očistite tepih, tiganje, blendere, sokovnike

foto: Shutterstock

4. Kozmetika

Puderi, senke i druga šminka koja vam deluje "suvo", puna je ulja i drugih supstanci koje se tople usled uticaja toplog vazduha, kao što je onaj u usisivaču. Baš zato se kozmetički proizvodi smatraju jednim od najgorih neprijatelja usisivača. Masna jedinjenja unutra će početi da se tope i lako mogu da zapuše filter i druge delove. Jednom kada usisate ostatke ovakvih proizvoda, nemoguće ih je ukloniti sa filtera.

5. Sitni papirići i konfete

Kada počnete da usisavate konfete, usisivač će se brzo pregrejati, a možda čak i pokvariti. Konfete se prave od folije koja je u usisivaču opasnija od papirića, jer brzo počinju da se tope i lepe za teško dostupna mesta unutar usisivača.

6. Kablovi

Možda vam deluje kao najlakše rešenje da kablove jednostavno usisate, ali pritisak i snaga koju usisivač oslobađa kada prislonite crevo lako može da ošteti kablove i male žice u njima. Vi to nećete ni primetiti, ali kasnije ova oštećenja mogu biti uzrok kratkog spoja ili nečeg još opasnijeg.

Kakvo vam je kupatilo, takva vam je psiha: (Ne)red u kući otkriva vaše mentalno stanje!

foto: Profimedia

7. Vlažan pod

Od usisavanja vlažnog poda, vlažne hrane ili bilo čega vlažnog, može bukvalno da vas udari struja. Ako je pod malo vlažan, usisivač neće odmah reagovati, ali će se unutra praviti vlažne naslage koje će izazvati ružan miris i oslabiti usisivač.

8. Delići stakla

Nakon što usisate sitne delove razbijenog staklenog predmeta, može da se desi da morate da zamenite kesu, ali i crevo ili druge delove usisivača. Staklo je staklo - slomljeno je izuzetno oštro.

9. Brašno

Ovde treba obratiti pažnju na količinu - šaka brašna neće načiniti nikakvu štetu, ali ako ste prosuli mnogo, bolje je da ručno pokupite koliko god možete. Brašno može da uradi isto što i kakao i kafa - lako će začepiti filter i onesposobiti usisivač.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs