Pomozite sebi

5 mesta u kući na kojima se talože alergeni: Čim ih očistite, prodisaćete punim plućima!

Ovo su mesta u domu na koja možda nećete obraćati pažnju, ali nakon što ih pravilno očistite, sigurno ćete osetiti olakšanje

Enterijer
Autor:
5 mesta u kući na kojima se talože alergeni: Čim ih očistite, prodisaćete punim plućima!
Foto: Shutterstock

Izbegavanje zelenog okruženja i zatvaranje u domove verovatno neće biti dovoljno za umirivanje alergija, jer se oni nalaze i u našim domovima!

1. Posteljina

Iako izgleda udobno i sveže, posteljina može biti pravi čuvar mikroorganizama (grinja) koje mogu da pogoršaju stanje kod osoba sklonim alergijama. Krevet je izrazito plodno tlo za razmnožavanje ovih mikroorganizama jer je najčešće topao. Kako biste izbegli razmnožavanje, važno je da krevet ne pospremate čim ustanete iz njega. Sačekajte neko vreme uz otvoren prozor kako bi se posteljina provetrila, a površina potpuno osušila. Takođe, posteljinu menjajte najmanje jednom nedeljno.

2. Podovi

Ponekad, koliko god čistili podove, jednostavno nije dovoljno. Za dom bez alergena neće biti dovoljno usisavanje i pranje podova jer se mikročestice s lakoćom uvlače i u procepe između parketa, laminata ili čak u fuge među pločicama.

Ovih 8 stvari u domu nikako ne smete čistiti mešavinom sirćeta i vode!

foto: Profimedia

3. Prozori

Nije dovoljno oprati samo prozorska stakla, već i sve njegove površine poput gornjeg dela prozora, do kojeg možete samo dok je prozor u potpunosti otvoren. Ako imate komarnike, posvetite im pažnju pri čišćenju jer se na njima hvata najviše alergena.

4. Kućni ljubimci

Psi koji svakodnevno uživaju na zelenim površinama u vaš dom na svojoj dlaci najčešće unose polen. Kako biste smanjili unos alergena u svoj dom, važno je učestalo četkati ljubimce.

5. Zidovi

Osim prašine i paučine koje se neprekidno stvaraju, zidovi mogu biti izvor nevidljivih alergena. Ako iznenada počnu da vas muče simptomi alergije, a nedavno ste krečili, pokušajte da otkrijete šta sadrže sredstva za bojenje zidova koje ste koristili.

Zašto ne treba ubijati kućne paukove: Nije stvar u sujeverju i novcu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs