Ulepšajte svoj životni prostor

Do bolje atmosfere u vašem domu pomoću malih i jeftinih promena

Kao što kupovina nove odeće neće da sakrije suvišne kilograme, isto tako ni kupovina novoga kauča ili novog modela plazma TV-a neće automatski da promeni atmosferu u vašem domu, pa zato treba da počnete od malih stvari
Enterijer
01:54h Autor:
Do bolje atmosfere u vašem domu pomoću malih i jeftinih promena

Da li želite da unesete dašak svežine i promene u životni prostor kako biste se bolje osećali u svom domu? Počnite od malih stvari i ne žurite sa kupovinom novog nameštaja. Kao što kupovina nove odeće neće da sakrije suvišne kilograme, isto tako ni kupovina novoga kauča ili novog modela plazma TV-a neće automatski da promeni atmosferu u vašem domu.

Potrošićete mnogo novca, ali verovatno nećete da ostvarite željeni rezultat. Za bolji ugođaj u domu počnite od najosnovnijeg - temeljnog čišćenja. To je najčešće najbolji način da poboljšate životni prostor, a ujedno vas gotovo ništa ne košta jer ni najskuplji kauč neće da unese bitne promene u neuredan dom.

Veliko pospremanje podrazumeva i odbacivanje suvišnih stvari, što je još jedan potez koji ništa ne košta, a vama donosi i svojevrsno emocionalno rasterećenje. Sličan efekat imaće i ako se malo potrudite oko sitnica u stanu koje treba da popravite, a nikako da za to pronađete vremena. To može da bude i najobičnija promena sijalica ili ručki na elementima koje su se rasklimale i otpale ili čišćenje začepljenih odvoda.

Sledeći korak je premeštaj već postojećih predmeta u domu. Ne morate odmah da pomerate krupniji nameštaj nego počnite, na primer, od slika na zidu. Umesto klasičnog slaganja slika duž jedne linije na nekoliko zidova, odaberite jedan zid i na njemu grupišite slike u više redova.

Takođe, nikad ne upoređujte dom sa fotografijama iz časopisa o uređenju doma. Kao što fotografije mladih, mršavih manekenki mogu da nam nametnu nedostižne standarde lepote, tako i sopstveni dom može da nam izgleda neugledno naspram slika savršenih kuća i do detalja uređenih stanova iz časopisa. Neka vam te slike posluže kao korisna inspiracija za sve što sami možete da napravite u svom prostoru, a ne kao izvor frustracija.

Sobne biljke unose živost u prostorije

Kao što u projeće regenerišemo vlastiti organizam većom dozom voća i povrća u ishrani, na sličan način osvežite prostor novim zelenilom. Preselite sobno bilje na neko vidljivije mesto ili uložite malo novca u kupovinu novog cveća. Kućno zelenilo delovaće na vas opuštajuće i uneće živost i radost u prostor. Biljke odaberite prema količini svetla koje imate u stanu.

Preuredite neki stari komad nameštaja

“Obucite” fotelju u novi tapacirung ili sašijte presvlake kojima ćete da prekrijete stolice.

Napravite novi raspored nameštaja u stanu

Neka vam cilj bude bolja iskorišćenost prostora. Imaćete osećaj da ste obnovili stan, a niste potrošili ni dinara.

Nova boja zidova

To je najefektiniji način za podizanje atmosfere u prostoriji. Uz dobro pogođenu nijansu zidova i sve stvari u sobi mogu da dobiju sasvim novi sjaj.

A kako možete da preuredite svoj dnevni boravak za malo novca, pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs