Dom u bojama omiljenih TV serija

Da li ste ikada obratili pažnju na enterijer u kojima su poznati TV glumci igrali svoje role? Ako ste mislili da su boje zidova reditelji slučajno birali, prevarili ste se. Otkrijte zašto da boje vašeg doma budu kao u kultnim serijama.
Enterijer 26.03.2013. - 14:54h

Keri, Zverka i crvena spavaća soba
"Mi smo poput ovog crvenog zida - odlična zamisao, koja loše funkcioniše u praksi", bila je reakcija Keri Bredšo kada je Zverka zidove svoje spavaće sobe ofarbao u crveno. Iako se ova zamisao nije svidela glavnoj junakinji sada već kultne serije Seks i grad, u scenariju je za jedan od najpoznatijih parova sa malog ekrana sa razlogom stavljena crvena boja. Naime, ova boja se povezuje sa energijom, toplinom, avanturom, optimizmom i luksuzom. Ipak, Keri je možda imala prava u jednom: umesto spavaće, preporučljivije je okrečiti trepezariju u crveno. Ona podstiče osećaj društvenosti i druželjubivosti, i ujedno otvara apetit. Mane ove boje leže u činjenici da može uzrokovati glavobolju i preveliku energičnost. Zato nije preporučljivo koristiti je u dečijim sobama. Ukoliko volite crvenu, pokušajte da njome okrečite samo jedan zid ili je koristite u vidu crvenih detalja.

 

 

''Očajna domaćica'' u zelenom
Ona je u Očajnim domaćicama bila smirena i racionalna Bri, pa ne čudi što je u unutrašnjosti njene kuće preovlađivala zelena nijansa, za koju se sa pravom kaže da je umirujuća i opuštajuća. Imajući u vidu koliko je puta Bri iznova započinjala svoj ljubavni život, zelena boja je simbol novih početaka i sigurnosti. Zato je preporučljivo da zelenom okrečite prostorije u kojima najčešće boravite, poput spavaće ili dnevne sobe. Ipak, previše zelene sobu može učiniti preterano ležernom, te je najbolje da u zelenu sobu unesete malo narandžaste ili crvene boje.

 

 

Tračarenje u plavetnilu
Ogovaranje je njihovo drugo ime, a jedno od mesta na kojima su Bler i Serena iz serije Tračara rado tračarile bila je Blerina spavaća soba, okrečena u plavo. Možda upravo zbog činjenice da plava boja donosi olakšanje, a veruje se i da smanjuje osećaj gladi. Kod nekih osoba ova boja povezuje se sa odanošću i autoritetom, ali poznati su i slučajevi u kojima je bila direktan uzrok noćnih mora. Pošto plava može da deluje hladno i negostoljubivo, ukoliko je koristite u spavaćoj sobi, kupatilu i radnim sobama, unesite toplinu sa nekoliko tonova crvene ili narandžaste.

 

 

Narandžaste sedamdesete
Vedar duh i spremnost za provod likova iz serije Vesele sedamdesete pratila je narandžasta nijansa zidova njihovih soba. Naime, ova boja donosi vedrinu i stabilnost, a kako biste što bolje iskoristili njene prednosti, u narandžasto okrečite dnevnu sobu ili trpezariju. Ukoliko želite da obezbedite toplinu svog doma, neka narandžasta preovladava centralnim delom vaše kuće ili stana. Ako težite boljem društvenom statusu, u narandžasto okrečite delove stana okrenute ka na jugu. Ukoliko vam je najbitnija ljubav najbolje je da jugoistočan deo svog doma obojite u ovu nijansu, dok se za duhovni rast i razvoj smatra presudnim u narandžasto ofarban severoistočni deo kuće. Ova boja, kao i sve druge, ima i svoje male nedostatke. U spavaćim sobama može ometati san, i generalno može uticati na vizuelno sužavanje soba. Da bi to izbegli, narandžastu koristite u prostorijama koje imaju dovoljno svetla.

 

 

Žuti španski humor
Smeh i zabava bili su zagarantovani dok uživate u španskoj porodičnoj seriji "Seranovi", gde je većina zidova u kući bila obojena u žuto. Što i ne čudi, jer upravo ova boja podseća na Sunce i daje veliku energiju. Delovanje žute boje stimulativno je i na intelekt.  Žuta najviše odgovara kuhinjama, trpezarijama i sobama okrenutim prema severu, dok najmanje odgovara spavaćim sobama, jer podstiče osećaj emotivne rastrojenosti.

 

 

Prijateljstvo u ljubičastom
Ne treba da čudi zašto je još davne 1994. godine reditelj kultne serije "Prijatelji" odlučio da zidovi glavne sobe budu ofarbani u ljubičasto, koja je pokretač pozitivne atmosfere. Ako zidove vašeg enterijera okrečite u ljubičasto učiniće vas srećnim i podsticati u vama kreativnost. U kombinaciji sa srebrnom bojom, ljubičasta donosi izgled glamura. Ova boja pojačava želju za seksom, pa je spavaća soba mesto gde bi trebalo da bude najzastupljenija. Međutim, puno ljubičaste može delovati previše energično, zato budite oprezni.

 

 

Braon - omiljena boja vanzemaljaca
Ako biste zalutali u dnevni boravak junaka iz popularne serije "Treći kamen od sunca" verovatno bi činjenicu da ste u istoj prostoriji sa vanzemaljcima ublažila braon boja drvenog enterijera. Možda su režiseri pomenute serije upravo ovu boju izabrali za unutrašnjost kuće, jer braon uliva osećaj sigurnosti, stabilnosti, topline i gostoljubivosti. Iako je braon boja rezervisana za dnevne boravke, može da izgleda monotono, zato ukoliko želite malo živosti i dinamičnosti prostoriju dodatno stimulišite zelenom ili narandžastom nijasnom.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...