Sredite vaš životni prostor na afrički ili marokanski način

Ovo su 5 najpopularnijih stilova za uređenje doma

Proputujte svetom u svojoj kući ili stanu. Dajte vašem enterijeru novu, lepšu notu i opremite ga u skladu sa modernim trendovima
Enterijer
17:18h
Ovo su 5 najpopularnijih stilova za uređenje doma

U današnje vreme kada se odlučujete na uređenje doma, a kada je pojam modernog postao vrlo širok nailazite na probleme kod odabira stila uređenja. Kako bi vam pomogli da uredite dom po vašoj meri donosimo 5 najstarijih i najoriginalnijih stilova uređenja interijera.

Marokanski stilReč je o egzotičnom spoju evropskih i arapskih elemenata, a zadovoljiće sve one koji se u vlastitom domu žele osećati kao u bajci. Raskošne tkanine jarkih boja daju ovom bogatom prostoru jedinstveni izgled. Nameštaj je rađen od tamnog drveta, te je ukrašen reljefima na rubovima i ladicama. Svetiljke i lampe neizostavni su detalji.

Afrički stilOvo je trend koji već godinama ne izlazi iz mode. Žive boje u kombinaciji sa zemljanim tonovima osnova su ovog stila. Detalj poput životinjskih uzoraka na tkanini dodatno naglašavaju raskoš crnog kontinenta. Virtualne maske i drvene figure raznih veličina u prostor unose posebnu mističnu notu. Recept za uređenje doma je jednostavan - u dom treba unijeti toplinu sunca, peska i bogatstvo životinjskog i biljnog sveta.

Japanski stilIako ga najčešće povezuju sa crnom-belom i crvenom bojom, on je puno više od toga. Primer modernog uređenja doma u japanskom stilu opisuje drvo kao osnovni materijal, te neizostavan dodir stambenog prostora sa prirodom. Ovim stilom dominira crvena boja, koja u tamošnjoj tradiciji predstavlja sreću. Porculanske vaze, lampioni i ukrasni jastučići, skulpture i likovi zmajeva i obožavanog Bude detalji su kojima se postiže razigranost prostora.

Viktorijanski stil Kako mu i samo ime govori dobio je ime po engleskoj kraljici Viktoriji. Iako je na vrhuncu bio u drugoj polovini 19. veka, još i danas postoje oni koji se odlučuju za uređenje doma u ovom stilu. Karakteriše ga masivan nameštaj, uglavnom od mahagonija ili ružinog drveta, a motivi dekora su cveće i životinje. Ukrasi poput raskošnih lustera i tepiha, kao i slike i ogledala bogatih okvira uvek su dobro došli.

Savremeni francuski stilU ovakvom prostoru ne nedostaje romantike, a sve zahvaljujući nežnim, pastelnim bojama u kombinaciji sa belim tonovima nameštaja, koje u prostor unose dašak Provanse. Tipični za francuski stil enterijera su detalji od kovanog gvožđa, poput ograda za stepenište, zatim pozlaćeni ukrasi i okviri za slike. Ukoliko želite da osvežite svom dom na ovaj način ne morate kupovati skupe ornamente, već se poigrajte sa detaljima koji su uvek dobro došli.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs