Kako da male sobe učinite prostranim

Sređivanje stana je za mnoge zabavno i kreativno. Ali, ako raspolažete malim i ograničenim prostorom, taj posao može da se pretvori u nemoguću misiju zbog koje ćete izgubiti živce i vreme. Nudimo vam nekoliko trikova pomoću kojih možete postići utisak prostranosti i u sasvim malim sobama.
Enterijer 26.03.2013. - 16:04h

1. Obojite prostor nežnim bojama
U malom stanu nije poželjno krečenje zidove u tamnije nijanse. Iako mogu da doprinesu svečanoj atmosferi, one vizuelno smanjuju prostor. Svetlije i nežnije boje daju utisak prostranosti. Osim belom bojom, sobu možete da okrečite u pastelne nijanse žute, narandžaste, plave ili zelene.

 

2. Koristite različite nijanse iste boje
Ako u svoj životni prostor želite da unesete malo živosti, a da ga istovremeno i vizuelno povećate, kombinujte različite nijanse iste boje. Plafon možete okrečiti svetlijom nijansom, zidove malo tamnijom, a vrata i okvire prozora dve nijanse tamnije od zidova.

 

3. Staklo kao obavezan detalj
Mala soba kao da traži interesantan stakleni stočić. Tako ćete dobiti utisak prostranosti, a ne nagomilanosti. Osim stolova u dnevnoj sobi, to mogu biti i kuhinjski ili radni stolovi.

 

4. Ništa bez ogledala
Velika ogledala preko celog zida otvoritiće prostor i dati mu dubinu. Ako želite da osvežite prostor sa više ogledala, rasporedite ih na jedan isti zid. Soba će odmah izgledati veća, a ogledala će, osim praktične funkcije ogledanja, poslužiti i kao dobar ukras. Ukoliko ste ljubitelj prirodno osvetljenog prostora, smestite ogledala prekoputa prozora, jer će reflektovati više svetla u sobu.

 

5. Nemojte nagomilavati nameštaj
Iako možda mislite da je mali prostor bolje srediti koristeći manje komade nameštaja, svetski dizajneri enterijera tvrde suprotno. Po njihovom mišljenju, bolje je imati jedan veći, višefunkcionalni komad nameštaja, nego više manjih kojima ćete pretrpati ionako skučen prostor. Čak i jedan veliki komad može prostoru dati šarm i istovremeno smanjiti utisak pretrpanosti. Zato, birajte komade jednostavnih oblika i linija.

 

6. Odmaknite nameštaj od zida
Ako hoćete da guranjem nameštaja uz zid uštedeti na prostoru, to često neće dati željeni efekat. Sto u maloj kuhinji sigurno će izgledati bolje ako ga odmaknete od zida, a prostor će vizuelno dobiti na dinamici.

 

7. Multifunkcionalni nameštaj
Kada kupujete nameštaj, nađite onaj koji ima više namena. Potražite radni sto koga nakon upotrebe možete jednostavno zatvoriti i koristiti kao komodu ili kauč koji ima prostor za odlaganje posteljine. Nameštaj na rasklapanje u malom stanu uvek je pravi izbor. U kuhinji to je sto koji se po potrebi može smanjiti ili povećati, dok je u jednosobnom stanu neizbežan kauč na rasklapanje koji služi i za spavanje.

 

8. Koristite dnevno svetlo
Puno svetla može učiniti da i najmanja soba izgleda prostranije. Koristite svetle, prozračne i lagane zavese, a izbegavajte one teške. Ako volite zavese sa motivima, neka to budu cvetni ili prugasti, ali u svakom slučaju ne previše šareni detalji.

 

9. Jednostavne tkanine
Ako kauč ili kuhinjske stolice prekrijete jednostavnim tkaninama bez šare, vizuelno dobijate veći prostor. Neutralni tonovi svetlih boja stvaraju utisak prostora, a boje kombinujte sa zidovima i ostalim nameštajem u prostoriji.

 

10. Iskoristite balkon
Ukoliko želite da u toplijim mesecima imate svoj mali kutak na otvorenom, balkon zaštitite od prejakog sunca, nabavite nekoliko udobnih stolica i stočić, pa od njega napravite udoban prostor za opuštanje i odmor.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...