Dešava se svima

7 znakova da živite u toksičnoj porodici!

Ako su vas rodili ne znači da poseduju pravo na vaš život. Svaka odrasla osoba mora da ima slobodu da radi šta hoće, bez uplitanja, omalovažavanja ili zanemarivanja od strane porodice

Porodica 18.01.2019. - 11:37h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Ako živite u toksičnoj porodici i nikad niste upoznali drugačiji način život, možda će proći i nekoliko godina pre nego što uspete da pobegnete iz takvog okruženja.

 

Biće vam potrebne godine dok ne shvatite koje emotivno nasilje ste doživeli od svoje porodice. Na žalost niste ni prvi ni poslednji koji je živeo ili živi u toksičnoj porodici

 

Psiholozi navode nekoliko činjenica karakterističnih za toksične porodice. Ako prepoznate da se nalazite u jednoj takvoj, morate, pod hitno da zatražite pomoć od prijatelja ili stručnjaka i izmestite se iz takvog okruženja!

 

1. Osećate se zanemareno

 

Za razliku od fizičkog, emotivno zlostavljanje je teško prepoznati. Jedna od karakteristika je zanemarenost: to je osećaj kada znate da je neko drugi vašim roditeljima uvek važniji od vas. Bilo da su to druga deca u porodici, prijatelji vaših roditelja, roditelji vaših roditelja ili komšije, svi samo ne vi.

I to uvek - bez izuzetka! Možda će vam reći kako ste histerični, da ste nezreli i detinjasti, probudiće vam sumnju i nesigurnost.

 

2. U vašoj porodici se uvek viče i uvek je neka drama

 

Zdrave porodice su naučile kako da rešavaju probleme bez gadnih scena. Mada i u zdravim porodicama zna da dođe do svađe, ali se nesporazumi rešavaju uz uzajamno poštovanje, iskrenost i ljubav.

 

U toksičnim porodicama drama nikad ne prestaje. Iako se trudite da je ne raspirujete ona se dešava. Ova situacija je uobičajna u mnogim porodicama.

 

Pet odlika toksičnih osoba: Raskrinkajte ih u 5 minuta!

 

3. Stalno vam govore da se "prljav veš" ne iznosi iz porodice

 

Ako vas roditelji ućutkuju i govore kako o porodičnim svađama ne smete nikome reči ni reč, to je jedna vrsta pokazatelja da druge porodice nisu takve jer se kod njih ta vrsta svađa ne dešava. Ako se tajne čuvaju pod sedam brava, onda tu nešto ne štima. 

 

4. Ograničene su vam finansije, hrana ili drugi resursi

 

Roditelji vas ograničavaju i ucenjuju novcem ili hranom. Stalno ste pod nekom vrstom kazne jer niste uradili ovo ili ono pa neće onda dobiti hranu ili novac. Naprimer: "Ako ne uradite ovo danas nema večere ili ručka". Ova karakteristika je tipična za toksične porodice.

 

5. Privatne stvari ili granice unutar porodice ne postoje

 

Ako stalno morate da se borite za svoje mesto "pod suncem" unutar porodice, ako nemate svoj prostor ili privatnost bilo koje vrste - to je znak da živite unutar toksičnog okruženja.

 

Čak i ako se odselite iz porodice, a onda vam oni nenajavljeno "banu" u kuću je jedan vid njihove kontrole nad vama. Kao da vam poručuju: "Možeš da odeš, ali nikad nećeš pobeći od nas!"

 

6. Stalno vam ponavljaju kako ste srećni što ih imate za roditelje

 

Jedan od glavnih sredstava kontrole roditelja nad decom je stalni podsetnik na to koliko ste srećni što su vam baš oni roditelji. Da biste bez njih bili nesposobni za život. Sa tim vas stalno nipodaštavaju, a vaše samopuzdanje opada.

 

Takvi ljudi su nesigurni u sebe pa vrše jednu vrstu torture nad vama kako bi svoje samopoštovanje podigli, a od vas traže robovsku poslušnost.

 

Tri životne greške koje svi pravimo i gorko se kajemo: Zapravo treba da ih slavimo!

 

7. Plašite se za svoju sigurnost

 

Slušajte svoje srce! Ako vam ono kaže da živite u nezdravom okruženju potražite pomoć odmah. Ukoliko se zbog ponašanja vaših roditelja ili drugih članova porodice osećate ugroženo, slušajte svoje instikte i bežite... 

 

Uvek postoji način da sebi poboljšate život daleko do porodice koja vas uništava!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Bežite od njih glavom bez obzira: Ovih 10 signala će vam pomoći da prepoznate toksične ljude!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs