Pomozite sebi

Sve prednosti dojenja za mamu i bebu: Ne odustajte, rešenje za svaki problem postoji!

Saznajte sve razloge zašto treba da kažete DA dojenju i kako možete sebi da olakšate ovaj divni proces

Porodica
Autor:
Sve prednosti dojenja za mamu i bebu: Ne odustajte, rešenje za svaki problem postoji!
Foto: Promo

Jedina potpuno prirodna hrana za novoroenčad i bebe jeste majčino mleko. Bez namere da osuđujemo ili ugrožavamo pravo na izbor, činjenice su činjenice, pa vam prenosimo nekoliko naučno potvrđenih razloga zbog čega je dojenje najzdraviji izbor za dete, ali i za majku!

Jači imunitet Istraživanja su pokazala da su prehlade, virusi i problemi upale pluća mnogo ređa pojava kod beba koje se hrane majčinim mlekom u odnosu na decu čija se ishrana zasniva na formuli, a neke studije upućuju i na to da su vakcine efektivnije kada dete sisa, jer njegovo telo zahvaljujući majčinom mleko ima bolji autoimuni odgovor.

Niži rizik od alergija i ekcema Iako se kvalitet i sastav adaptiranog mleka za bebe strogo kontroliše, činjenica je da proteini iz kravljeg i sojinog mleka koji se često nalaze u gotovim formulama, mogu da izazovu alergijsku reakciju. Sa druge strane, proteini iz ljudskog mleka vare se mnogo lakše, i snižavaju rizik od nervoznih creva, dijareje i zatvora kod beba.

Da li su dojena deca pametnija? Studije na ovu temu za sada nisu potpuno pouzdane, ali definitivno postoje dokazi koji upućuju na to da deca koja se hrane majčinim mlekom u budućnosti imaju viši koeficijent inteligencije.

Bolja povezanost sa detetom Svaka beba prirodno stvara vezu s majkom, ali toliko blizak kontakt poput dojenja je nešto nezamenljivo.

Ovu činjenicu potvrdila je i voditeljka slagalice Marija Veljković.

Marija Veljković sa bebom
Marija Veljković sa bebomfoto: Promo

"Prvi emotivni momenti koje pamtim kada su moja deca u pitanju, vezani su za dojenje.

Nema sumnje da je dojenje najzdravije i najkorisnije za naše bebe. A ja se i danas sećam naše prve konekcije, prvog podoja, sa sve troje. Ta konekcija, prepoznavanje, ljubav, maženje, to je neopisivo osećanje. Đurađa sam dojila 14, Rosu 18, a Nevu 13 meseci. I veoma sam ponosna na to", rekla je Marija.

Benefiti dojenja za mame

Bićete srećnije Tokom dojenja, mozak majke luči hormon oksitocin, poznat i kao hormon sreće, koji popravlja raspoloženje i čini da se osećate mnogo bolje.

Mršavljenje Naučnici su otkrili da dojenje može da sagori i do 500 kalorija dnevno, pa ćete uz dojenje brže vratiti prvobitnu liniju!

Naučnici su složni i da su majke koje doje manje podložne riziku od osteoporoze, raka dojke i jajnika, a pored zdravstvenih benefita, uštedećete i mnogo novca!

Ali, šta da rade majke koje ima poteškoća sa dojenjem? Mnoge žene koje su se tek porodile svesne su da imaju mleko, ali prosto ne ide. I to je iskusila Marija Veljković, ali i njena koleginica Kristina Radenković.

foto: Promo

Iako je najbolji izbor i većina majki ga forsira, dojenje prate i ne tako lepe pojave. Bolovi, otečenost, mastitis, uvučene bradavice, mučenje bebe dok uhvati dojku i počne da jede...

Srećom, danas na tržištu postoji savršena pomoć koju treba sebi da priuštite u najlepšim danima svog života. Isprobale su ga i naše lepe voditeljke, i za njega imaju samo reči hvale, a radi se o Philips Avent-u, koji više od 30 godina posvećuje pažnju pružanju podrške majkama u dojenju.

"Tokom celog perioda dojenja sa sve troje imala sam, kako u šali volim da kazem, najbolju drugaricu, a i podršku - Philips Avent pumpicu za dojenje. Družile smo se svake večeri kad beba legne da spava, a i kada sam počela da radim", izjavila je Marija Veljković.

Sa druge strane, Kristina se prisetila svojih najvećih briga - hoće li imati dovoljno mleka, kako će se nositi sa mastitisom i brojnih drugih, ali sve je uspela da savlada i obezbedi svojoj devojčici najbolji početak u ishrani.

"Držeći u rukama centar svog sveta, životić koji je dao smisao životu mislim se koliko sam ponosna na obe, što uprkos početnim problemčićima nismo odustale nijedan dan jedna od druge i što sam je samo i isključivo dojila 15 meseci. Iako je bio izazov, bodrile smo jedna drugu i dojenje je preraslo u najlepše životno iskustvo. Pored svega, hvala i Philips Aventu što nam je olakšao i ulepšao naše prve zajedničke momente", izjavila je Krstina Radenković.

Koji god problem sa dojenjem da imate, Philips Avent nudi pomoć:

- Ručna i električna izmlazalica, za sve mame koje imaju bolove zbog previše mleka, ali i za situacije kada nećete moći da podojite dete, a njemu je vreme za hranjenje;

- Posudica za čuvanje mleka, da esencijalnu hranu za bebe spakujete i čuvate na adekvatan način;

- Za slučaj da putujete ili ćete morati da se odvojite od bebe na nekoliko dana, tu su kesice za najsigurnije čuvanje mleka, koje možete da držite u frižideru ili zamrzivaču;

- Sve majke prošle su kroz jedno isto - curenje mleka, pa samim tim i mokre grudnjake, majice, čak i posetljinu. Za uvek suv i udoban osećaj, tu su Philips Avent jastučići za grudi;

- Dojenje je često bolan proces, a bradavice i koža oko njih je jako osetljiva. Zato su tu Philips Avent krema za bradavice i štitnici;

- Uvučene bradavice su učestali problem kod dojilja - mleka ima, a beba ne može da sisa. Spas ćete pronaći u Philips Avent nipletama za izvlačenje bradavica.

Ovi proizvodi majkama olakšavaju proces dojenja i pomažu u ustrajnosti da dete doje što više i duže, kako bi raslo i razvijalo se na najzdraviji način.

Svi Philips Avent proizvodi kliniči su ispitani, uz saradnju sa stručnjacima, pa su potpuno bezbedni za upotrebu. Više nema razloga da odustajete od dojenja, niti prepreka da vaša beba dobije najzdraviju hranu - Philips Avent ima rešenje za svaki vaš problem sa dojenjem!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs