Promo

PATRONAŽNA SESTRA KAO OMILJENI GOST U PORODICI: Evo koja su sva njena zaduženja

Daje veliku podršku roditeljima u najvažnijoj životnoj ulozi

Porodica
09:28h Autor:
PATRONAŽNA SESTRA KAO OMILJENI GOST U PORODICI: Evo koja su sva njena zaduženja
Koja je uloga patronažne sestre?, Foto: Promo

Tokom boravka majke i bebe u porodilištu, o njima brine čitav tim lekara i sestara, međutim, kada majke dođu kući, muči ih niz pitanja o tome da li se beba dovoljno hrani? Da li imaju dovoljno mleka? Da li je bebin pupak u redu? Zato je patronažna sestra, tokom prvih dana roditeljstva najdraži gost u porodici. Ona ne samo da daje odgovor na sva pitanja “novopečenih” roditelja, već ima važnu ulogu u ohrabrivanju majki prilikom dojenja i ulivanju sigurnosti u njihovoj novoj životnoj ulozi.

Rosa voda
foto: Promo

Patronažna sestra je deo ustanove koja ulazi u porodice u njihovim najsrećnijim, a ujedno i najosetljivijim trenucima života. Zato je svaki radni dan novi izazov za patronažne sestre, jer nikada ne znaju u kakvu porodicu dolaze. Da li će zateći nenaspavane roditelje, da li je beba zadovoljna ili ne, da li je majka previše uplašena ili nije, ali u svakoj situaciji patronažna sestra mora da bude na visini zadatka.

“Poziv patronažne sestre je meni lično doneo da postanem bolja osoba, kvalitetnija osoba. Da imam više filantropije, da imam više empatije, da umem da čujem ljude sa kojima sarađujem, od majke do cele porodice” kroz osmeh je kazala Suzana Milev, patronažna sestra Doma zdravlja u Dimitrovgradu.

Rad u patronaži takođe donosi mnogo emocija. Patronažne sestre se susreću sa brojnim izazovima koje ovaj posao donosi, a jedan od njih su prevremeno rođene bebe. Posebnu emociju budi saznanje da je „mali div“, kako vole da zovu bebe koje su ranije došle na svet, pronašao svoj zdrav razvojni put uz njihovu pomoć i podršku.

Rosa voda već više od jedne decenije pokreće i podržava inicijative i projekte za stvaranje boljeg okruženja kako za mame i bebe tako i za celu porodicu. Uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tokom prve polovine 2022. godine Rosa je prikupljala 1 dinar od svake 1,5 l boce za podršku patronažne službe i unapređenje rada Škola roditeljstva širom Srbije.

Za roditeljstvo prirodno kao Rosa!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs