Sve prednosti dojenja

Majčino mleko - idealna hrana za bebu!

Ne postoji loše majčino mleko, ono je kod svake žene jedinstvenog sastava

Porodica
Autor:
Foto: Promo

Ništa ne može da se poredi sa majčinim mlekom i njegovim dobrobitima za bebu. Dojenje je najprirodniji dar, najzdraviji način ishrane novorođenčeta, odojčeta i malog deteta do navršene druge godine. Dojenje i majčino mleko unapređuju zdravlje majke i deteta, tokom čitavog života. Ne samo sastav, već je i količina mleka prilagođena uzrastu deteta i njegovim potrebama i zato majčino mleko predstavlja najbolju moguću ishranu za bebu.

Ne postoji loše majčino mleko, ono je kod svake žene jedinstvenog sastava, i idealno je upravo za njenu bebu. Mleko se vremenom prilagođava odojčetu koje raste, a ovo su još neke neverovatne činjenice, o ovoj dragocenoj tečnost, koja predstavlja osnov života:

* Kolostrum je posebna žuta tečnost koju mlečna žlezda stvara u malim količinama pre pravog nadolaženja mleka. Sadrži malo masti i puno proteina kako bi pomoglo bebi da brže raste. Puno je imunoloških faktora, pa se naziva i imunološko mleko.

* Prelazno mleko (6 do 14 dana nakon porođaja) je, kako to ukazuje i samo ime, mleko u prelaznom razdoblju prema zrelom mleku. Njegov sastav vremenom postaje sve sličniji zrelom mleku i količina se povećava.

* Zrelo mleko (oko dve nedelje nakon porođaja) sadrži gotovo dvostruko manju količinu proteina nego kolostrum, i više masti.

* Majčino mleko se ne može veštački proizvesti, niti ga je moguće kopirati

* Deca koja su dojena imaju viši koeficijet inteligencije, ranije nauče da kontrolišu higijenske navike, da samostalno jedu, gotovo da ne oboljevaju od psihosomatskih bolesti, imaju veći kapacitet za sreću i bolju toleranciju na frustracije.

* Dokazano je da majčino mleko sadrži matične ćelije koje su zadužene za regeneraciju, rast i razvoj tkiva.

* Naučnici u Švedskoj otkrili su da majčino mleko sadrži sastojak koji ubija ćelije tumora. Istraživači veruju da supstanca iz majčinog mleka koju su nazvali "Hamlet" ubija 40 različitih vrsta ćelija raka, a značajno je to da ne ubija zdrave ćelije, što znači da ne izaziva teške nuspojave kao sadašnji lekovi koji se koriste u hemoterapiji.

Zato što zna koliko je bebama, majčino mleko važno, i koliko je značajno da mame imaju svu moguću podršku, Rosa je odlučila da prikuplja sredstva za otvaranje prostorija za edukaciju i pomoć pri dojenju u porodilištima širom Srbije, donirajući jedan dinar od svake kupljene Rosa boce od 1,5 litar.

Podržimo ono što je važno - a to su ljubav, sreća, radost i zdravlje beba i mama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...