Najteži posao na svetu

7 osobina koje imaju samo superroditelji: Svaka čast ako ste među njima!

Da li ste možda u ovim osobinama prepoznali sebe ili svoje roditelje?

Porodica
14:48h Autor:
7 osobina koje imaju samo superroditelji: Svaka čast ako ste među njima!
Foto: Shutterstock

Roditelji često sumnjaju u to da dovoljno dobro obavljaju taj najteži posao na svetu. Moderni roditelji postavljaju sebi visoke standarde u tom smislu, pa je veoma lako upasti u zamku poređenja sa drugima i stalnog preispitivanja – da li sam dovoljno dobar roditelj svom detetu?

Klinički psiholog Naden van der Linden je kroz svoju praksu izdvojila sedam znakova koji karakterišu dobre roditelje, piše Zelena učionica.

Ne propustite! 7 dokaza da ste odrasli uz otrovne roditelje: Psihičke posledice ostaju zauvek!

1. Vaše dete iskazuje snažne i različite emocije u vašem prisustvu

"Deca baš ne umeju dobro da odaberu vreme ni mesto kada će iskazati svoje emocije. Ne zato što su razmažena ili nevaspitana, već samo zato što im mozak nije razvijen dovoljno da mogu da iskontrolišu snažne emocije. Ali, ako vaše dete ispred vas pokazuje ljutnju, tugu, bes ili strah, to znači da se uz vas oseća emotivno sigurno.

Uvek kad vidim da se deca suzdržavaju da pokažu emocije ispred svojih roditelja, to mi govori da u njihovom odnosu postoji ozbiljan problem. Izbegavajte da detetu branite da pokaže šta oseća, makar to bilo kroz bes i plač. Umesto toga, obratite pažnju i pokažite da vam je stalo do njihovih emocija.

"Po tome što udaraš rukama po krevetu vidim da si jako ljut. Hoćeš li da mi kažeš da je to zbog toga što brat neće da se igra sa tobom?" Ovakav način obraćanja detetu govori da se trudite da ga razumete i da uvažavate njegova osećanja."

Ovako roditelj nesvesno uništava psihu deteta: 10 poteza ostavljaju teške posledice zauvek!

foto: Profimedia

2. Vaše dete vam se obrati uvek kada je povređeno ili ima problem

"Uvek znam da roditelj radi odličan posao kada njegovo dete u njemu vidi sigurnu luku gde će potražiti pomoć uvek kada mu je potrebna.

Dobar način da ohrabrite ovakvo ponašanje kod deteta je da ga uvek sačekate raširenih ruku i saslušate svaki problem, ma koliko možda vama izgledao beznačajan. Ovako otvarate vrata za to da vam se dete obrati i kasnije, kada se pojavi neki ozbiljniji problem."

3. Vaše dete može da priča o svojim osećanjima i razmišljanjima, ne plašeći se vaše reakcije

"Ovo je znak da imate otvorenu, fleksibilnu komunikaciju, zasnovanu na međusobnom razumevanju i prihvatanju. Mnogo je roditelja koji nesvesno "miniraju" dobar odnos sa svojom decom, reagujući burno na neka njihova razmišljanja ili osećanja koja su deca iskreno pokazala. Ovo bi trebalo izbegavati i uvek o osećanjima govoriti otvoreno i iskreno. Tako ćete moći da budete "korak ispred" i pomognete svom detetu ako primetite da ga nešto muči."

4. Vaš odgovor na neko ponašanje deteta ne etiketira dete

"Sjajni roditelji na loše ponašanje deteta nikad ne odgovaraju tako što koriste reči nevaljao, nisi dobar, bezobrazan, lenj... Ako dete, recimo, pojede sve slatkiše pre nego što bilo ko drugi uspe da dobije ijedan, sjajan roditelj će reći: Pojeo si sve slatkiše sam? Znaš da je važno da deliš sa svojom sestrom. Razmisli, kako bi mogao da se iskupiš za to? Ovo je mnogo drugačije od: E stvarno si sebičan. Sve si sam pojeo!"

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs