Iskrena ispovest

Žalim što sam rodila: Želela sam dete iz pogrešnih razloga!

Ponekad je teško prepoznati da li je želja za detetom zaista rezultat snažnog majčinskog instinkta ili potrebe da živimo život po ustaljenim pravilima
Porodica 25.06.2017. - 16:49h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Thinkstock

U poslednje vreme žene sve češće javno pokreću raspravu o majčinstvu, teškim stranama roditeljstva i sumnjama koje ih obuzimaju otkako su na svet donele dete. Žene koje priznaju da im majčinstvo nije jedini prioritet u životu i da žele da se ostvare na drugim područjima i dalje nailaze na predrasude društva, a izražavanje žaljenja zbog rađanja deteta mnogima je nepojmljivo.

 

Autorka i blogerka Lola Stark odlučila je da otvoreno progovori o tome zašto danas žali što je rodila i kako su je na majčinstvo podstakli potpuno pogrešni motivi.

 

"Želja za detetom postala je moja opsesija i ništa drugo nije me zanimalo. Dečja groznica započela je nedugo nakon udaje. Imala sam 26 godina i mnogo mojih srednjoškolskih prijatelja već je imalo decu.

 

Odlučila sam da neću biti majka: Zločin je doneti na svet dete koje ne želite!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svaki film ili serija koju sam gledala kao dete usadila je u mene porodične vrednosti koje su postale motivacija za građenje određenog stila života. Brak, deca, kuća, ispijanje čaja na tremu dok gledam kako se klinci igraju u dvorištu.

 

Molila sam muža da imamo dete. On je smatrao da još uvek nismo dovoljno finansijski osigurani kako bismo doneli novi život na svet. U retrospektivi, bio je u pravu, ali ja sam toliko želela dete.

 

Tada smo živeli u tavanskom stanu. Kuhinja, dnevna i spavaća soba bile su jedna prostorija. Kada bismo se budili u žurbi udarali smo glavom o krov. Kao što je moj muž istakao, naš dom nije bio mesto za stvaranje porodice.
Kada smo se napokon preselili u stan koji je imao više prostora, popustio je i rekao da možemo da radimo na bebi. Pre nego što je završio rečenicu već sam skidala aplikacije za praćenje ovulacije.

 

Iskreno, moja potreba za bebom bila je površna. Želela sam da stavljam fotografije bebe na Fejsbuk. Oblačiti svoje dete u prekrasne haljinice ili slatka odelca. Zašto? Zato što sam mislila da je to sledeći korak u igri života. Osećala sam neutaživu potrebu da budem normalna i sledim druge ljude. Nikada nisam uzela u obzir to da možda dete nije ono što mi treba.

 

Ispovest žene koja je izabrala posao umesto dece: Ne kajem se, to je bila pametna odluka!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prolazili su meseci, moja menstruacija se i dalje pojavljivala pa sam počela da verujem da mi možda ipak nije suđeno da ima dete. Shvatila sam da to nije najgora stvar koja može da mi se dogodi u životu i tada smo prestali da se trudimo.

 

Međutim, onda sam zatrudnela. Moj sin sada ima šest godina i dopustite mi da prvo kažem ono najvažnije. Volim ga više od života. Umrla bih za njega. On je moj svet.

 

Krenimo sada na one manje lepe stvari. Moj život je grozan. Uvek sam bila sebična osoba. Naterala sam supruga da imamo dete, rekla bih da je to poprilično sebično. Obožavam da spavam. Volim da izlazim i da gledam predstave na Brodveju. Obožavam da trošim novac na sebe. Volim da pišem kada god to poželim. Jesam li spomenula koliko volim da spavam?

 

Zatrudnela sa 17 godina, svi je osuđivali: Priredila im šok života pred porođaj! (VIDEO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nisam to nikada priznala nikome u svom privatnom životu, ali žalim što sam rodila dete. Izgubila sam godine svog života zbog deteta koje sam želela iz pogrešnih razloga. Verujem da sam zeznula svoj život time što sam bila sledbenik i želela sam da se uklopim u ono što sam doživljavala kao pravi način življenja.

 

I ntko nije kriv za to osim mene.

 

Sada imam 35 godina i uprkos svom žaljenju, još uvek se pre nego što nešto uradim zapitam da li je to "normalno". Ali pokušavam da naučim kako da plivam protiv struje, da sledim svoje srce, a ne objave na Fejsbuku i da živim onako kako je to najbolje za mene.

 

Na kraju, imam preslatkog klinca kojeg volim svim svojim srcem i ako je to "najgora" stvar koja je proizašla iz mog života, izgleda da mi uopšte ne ide toliko loše koliko sam mislila."

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...