Porodično okruženje

Mlađe, srednje ili starije dete: Evo kako položaj u porodici utiče na vaš uspeh u životu!

Ono što porodica uradi, društvo ne može da pokvari ili ispravi
Porodica
06:08h Autor:
Mlađe, srednje ili starije dete: Evo kako položaj u porodici utiče na vaš uspeh u životu!
Foto: Thinkstock

Poredak rođenja, stavljen u pravi kontekst, ključ je koji može otkriti mnogo o našem karakteru i ličnosti te nam dati novi pogled na ljudsku prirodu. Nije čudno da su se sindromom prvorođenih, srednjeg deteta ili najmlađeg u porodici bavili mnogi psiholozi, a zanimljivo istraživanje sprovedeno u SAD-u otkrilo kako su većina zastupnika u Kongresu prvorođeni u svojim porodicama baš kao što je bila i većina astronauta.

Donosimo vam neka zanimljiva istraživanja koja otkrivaju koliko smo uspešni, kojim ćemo se zanimanjem baviti i još mnogo stvari koje je odredilo mesto koje rođenjem imamo u porodici.

Kako poredak rođenja utiče na izbor karijere?

Prvorođeno dete ili jedinac ima više šanse da postane doktor ili advokat dok se mlađi braća ili sestre okreću više umetnosti ili nekim "riskantnijim" zanimanjima, sportu…

Deo zasluga za to svakako imaju roditelji, jer su se previše zaštitnički ponašali prema najstarijem ili jedinom detetu. Od straha od ozleda usmeravali su ga na neke "sigurnije" aktivnosti koje zahtevaju sedenje, učenje… S drugim detetom roditelji su opušteniji, ono ima više slobode i odrešene ruke.

Kako poredak rođenja utiče na funkciju koju obavljamo?

Zanimljivo istraživanje bavilo se šefovskim pozicijama te je otkrilo kako je čak 43 posto šefova prvo dete rođeno u porodici. Njih 33 posto je srednje dete, a 23 posto je najmlađe dete.

4 najbolja poklona za vaše dete: Bez obzira na godine, ovo će pamtiti ceo život!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sklonost sportu

Mlađi brat će mnogo lakše staviti štitnike, odlučiti se na skijanje na vodi, vožnju motorom ili igranje nekog sporta nego stariji brat. Istraživanje na studentima potvrdilo je kako se "opasnim" sportovima manje bave prvorođeni, tj. izbegavaju ih, dok su mlađi članovi porodice skloniji bavljenju nekim pustolovnim sportovima.

Posvećenost roditelja

Čak i kada su roditelji osvestili potrebu da se drugim detetom u porodici trebaju baviti više i kada se trude jednako rasporediti vreme prvorođenci u proseku dobijaju čak 3 000 sati više vremena koje kvalitetno provode s roditeljima.

Kojem detetu se mame s godinama sve više okreću?

Starije mame okreću se svojoj "bebi", najmlađem detetu u porodici bez obzira koliko velika bila porodica i razlika među decom. U istoj studiji mame su priznale i kako se prvorođenom detetu okreću kada im treba podršku, utehu ili imaju neku ličnu krizu.

Koje dete je najkritičnije prema sebi?

Prvorođenci uvek nastoje biti savršeni i u tome se više trude nego oni kasnije rođeni. Ali jedinci, koji su neretko vrlo rano tretirani kao odrasli, prema sebi su još kritičniji.

Još malo zanimljivosti o deci i poretku rođenja:

- 80 posto ljudi ima brata ili sestru

- Braća i sestre među kojima je razlika manja od dve godine imaju više konflikta i između njih se oseća veće rivalstvo, nego među braćom i sestrama između kojih je veća razlika.

- Roditelji češće zovu doktora s prvorođenčetom, dok se kasnije opuste, izgrade samopouzdanje i sami mogu uvideti s kojim im problemima doktori mogu pomoći, a koje mogu i sami rešiti.

Vaspitajte dete na koje ćete se osloniti kad ostarite: Ovako se stvaraju ljudi!

Karakteristike po redosledu rođenja:

Prvorođenci

Prvorođenci konstantno traže odobravanje, a osim toga lakše ih može pogoditi kritika, pogotovo autoritativne figure. Psiholozi smatraju kako kritiku mogu doživeti kao odbacivanje koje može podstaći prikrivenu nervozu i strah da će ih "zameniti" s nekim drugim. Takođe su manje skloni kršenju bilo kakvih pravila i zakona. Osim toga su dosta organizovani i odgovorni.

Drugo dete u porodici

Manje su zabrinuti i opušteniji baš kao i roditelji koji su s drugim detetom imali više samopouzdanja. Dobro sarađuju i glavni su diplomati u porodici. Iznad svega jako su osetljivi na potrebe i osećaje svih oko sebe. Vrlo su prilagodljivi, uspoređuju se s drugima koji su sličnih godina. Vrlo realno gledaju na svoje talente i sposobnosti. Drugo rođeno dete u porodici vrlo često se fokusira na područje u kojem prvorođenac nije bio uspešan.

Najmlađe dete u porodici

Najmlađoj deci niko ne može preuzeti ulogu "bebe" u porodici i zato nemaju razloga da odustanu od detinjastog ponašanja. Okruženi su sa pomoći starijih braće i sestara i usmereni su na ono što drugi mogu učiniti za njih. Zadnje rođeni su često buntovnički raspoloženi, imaju najmanje ograničenja i spremniji su za upuštanje u rizik.

Upozorenje psihologa: Ovakvo dečje ponašanje ne smete da tolerišete, sasecite ga u korenu!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs