Ko su i kako žive deca Vladimira Putina? Kažu da je sinove izolovao u tvrđavi, a odriče se ćerke koja je njegova kopija

Putin nikada nije javno identifikovao svoju decu osim što je rekao da ima dve ćerke, a teme o njegovo porodici su strogo zabranjene.

Porodica
12:44h
Ko su i kako žive deca Vladimira Putina? Kažu da je sinove izolovao u tvrđavi, a odriče se ćerke koja je njegova kopija
Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Vladimir Putin, jedan od najuticajnijih političara svih vremena, o svom privatnom životu gotovo nikada ne priča, trudeći se da ostane strogo čuvana tajna, a svi mediji u Rusiji koji su istraživali njegovu porodicu su uglavnom ugašeni. U retkim momentima se pojavljivao sa prvom suprugom u javnosti, a otkako su se razveli, nije priznao ni jednu ljubavnu vezi. Štaviše, ni o naslednicima ne dozvoljava da se otkrivaju bilo kakvi detalji.

"Nikad ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici. Svaka osoba ima pravo na svoju sudbinu. Oni žive svoje živote dostojanstveno - rekao je Putin samo jednom, a sve je iznenadio kada je prilikom posete lokalne škole u regionu Tuva prokomentarisao najmlađe članove svoje familije:

"Neki članovi moje porodice, oni maleni, takođe tečno govore kineski", istakao je predsednik. Bilo je nejasno da li je govorio o troje unučadi koje navodno ima od dve ćerke iz braka sa Ljudmilom Putinom, ili je mislio na sinove sa Kabajevom (41) koji su rođeni 2015. i 2019. godine.

Vladimir Putin, Ljudmila Putin
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Prvi brak i dve naslednice

Ljudmila je bila prva i jedina supruga Putina, proveli su 3 decenije u braku, a na ljubav su stavili tačku 2013.

The Moscow Times je te godine objavio da je Ljudmila navodno jednom prijatelju rekla da je Putin "vampir", na šta je on uzvratio da svako ko može da trpi njegovu suprugu tri dana "zaslužuje spomenik". Kako od razvoda nije viđena u javnosti, šuška se da je završila u manastiru, ali ovi navodi nikada nisu potvrđeni.

Naime, nekadašnja prva dama Rusije, radila je kao stjuardesa, što je bio vrlo poželjan posao u sovjetsko vreme. Sa Vladimirom je upoznao početkom 1980- zajednički prijatelj kada ih je oboje pozvao u pozorište.

Ljudmila Putin
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

"Sprijateljio sam se s Ljudmilom, svojom budućom suprugom. Shvatio sam da se nikada neću oženiti ako se ne oženim u sledeće dve, tri godine. Iako sam, naravno, stekao naviku da živim život neženje. Ljudmila je to promenila iz korena", govorio je svojevremno ruski predsednik.

Sredinom 1980-ih par je dobio dve ćerke - Mariju (39) i Katerinu (38).

Tokom nasilnih obračuna bandi poput Tambovske bande, bojao se za njihovu sigurnost, te ih je poslao u Nemačku. Porodica se preselila u Lenjingrad (sada Sankt Peterburg) u proleće 1991. godine.

  • Marija Vladimirovna Voroncova

Marija Vladimirovna Voroncova, najstarija Putinova naslednica, poznati je ruski pedijatar-endokrinolog i suvlasnica kompanije “Nomenko”, investicione firme u zdravstvu.

Marija Voroncova
foto: Kirill Zykov / Sputnik / Profimedia

Pohađala je nemačku školu u Drezdenu, Istočna Nemačka, dok je njena porodica tamo živela 1980-ih. Voroncova je studirala biologiju u Sanktpeterburškom državnom univerzitetu, a potom je diplomirala na Medicinskom fakultetu Moskovskog državnog univerziteta 2011. godine.

Marija Voroncova
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Voroncova je bila koautor pet studija između 2013. i 2015. godine, uključujući "stanje antioksidativnog sistema krvi kod pacijenata sa aktivnom akromegalijom". Takođe je 2015. godine napisala knjigu o idiopatskom usporavanju rasta kod dece. Mariji pripisuju ulogu savetnika Putina u oblasti genetskog inženjeringa, posebno u upotrebi CRISPR za stvaranje genetski modifikovanih beba.

Udala za holandskog biznismena Jorita Fasena u leto 2008. u Holandiji. Imaju sina rođenog u avgustu 2012, međutim, njihova ljubav nije potrajala.

Voroncova se potom udala za Eugena Nagorna koji radi u ruskoj naftnoj i gasnoj kompaniji "Novatek", a u braku su dobili sina 2017. godine.

  • Katerina Tihonova Škrebnjeva

Katerina Tihonova Škrebnjeva je naučnica, menadžerka i bivša takmičarska plesačica. Trenutno predvodi inicijativu za veštačku inteligenciju na Moskovskom državnom univerzitetu. Takođe je zamenica direktora Univerzitetskog instituta za matematička istraživanja složenih sistema.

Katerina Tihonova
foto: Andrei Rublev's Museum / WillWest News / Profimedia

Nakon polaganja prijemnih ispita sa sestrom Marijom u julu 2005. godine, studirala je istoriju Japana, smer Orijentalistika, pod upravom dekana Univerziteta Jevgenija Zelenjeva. Diplomirala je 2009. godine, a potom je magistrirala je fiziku i matematiku.

Katerina Tihonova
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Sredinom 2010-ih Tihonova je bila fascinirana akrobatskim rokenrolom, što je retki, neolimpijski sport, njime se bavi oko dve stotine ljudi, a upravo ona je bila jedna od njih.

Tada je akrobatski rokenrol počeo da stiče popularnost u Rusiji. Od 2016. do 2019. godine u Moskovskoj oblasti u sportskoj školi u kojoj je studirala Tihonova izgrađen je akrobatski rokenrol centar od 2 milijarde rubalja. Postala je član Saveta za razvoj fizičke kulture i masovnog sporta pod vladom Ruske Federacije.

Katerina Tihonova
foto: Nevar inc. / east2west news / WillWest News / Profimedia

Katerina se 2013. godine udala za biznismena Kirila Šamalova, sina Nikolaja Šamalova, suvlasnika banke "Rusija". On je potpredsednik "Sibur Holding", ruske kompanije za preradu gasa i petrohemikalije sa sedištem u Moskvi. U to vreme, procenjuje se da su supružnici posedovali imovinu vrednu oko dve milijarde dolara. U januaru 2018. agencija Bloomberg News je izvestila da su se razveli.

Ima li Vladimir Putin sinove?

Pričalo se da je Vladimir Putin u vezi s Alinom Kabaevom, bivšom olimpijskom ritmičkom gimnastičarkom, koja je postala medijski mogul. Nju se zvali "najfleksibilnijom Ruskinjom", te "prvom ljubavnicom Rusije", pozirala je i za časopis za odrasle 2004, pisao je The Sun.

Putin je poricao da je imao aferu s osvajačicom zlata nakon što je moskovski Korespondent prvi put pisao o njihovoj navodnoj vezi 2008. godine. Nakon objave, novine su bile ugašene.

Vladimir Putin
foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Kremlj je dugo negirao bilo kakvu vezu između Putina (71) i Kabajeve (41), iako su njih dvoje romantično povezivani u medijima duže od decenije i veruje se da imaju dva sina. Ali, zaključci istraživačke agencije "Dosije centar", zasnovani uglavnom na intervjuima sa izvorom koji je živeo i radio u rezidenciji i koji je redovno komunicirao sa dvojicom dečaka, ide mnogo dublje i bacaju novo svetlo na njihov odnos.

Istraga "Dosijea" je otkrila da je veza između Putina i Kabajeve možda počela još 2008. godine. U proleće 2015. par je navodno dočekao svog prvog sina Ivana u porodilištu "Saint Anna" u švajcarskom gradu Luganu, navodi agencija. Drugi sin - Vladimir Putin Mlađi rođen je u proleće 2019. godine u Moskvi.

Ovi navodi nikad nisu potvrđeni.

Dve sedmice nakon što se Kabajeva porodila 23. maja 2019, Putin je lično odlikovao Adamjan Odrenom za služenje otadžbini drugog reda na raskošnoj ceremoniji u Kremlju.

- Oba puta je odluku o tome gde će se porođaj dogoditi doneo sam predsednik. U nekoliko navrata, Ivan Putin je rekao svojim učiteljima i čuvarima da je Vladimir Putin, kada se rodio, bio toliko srećan da je povikao: "Konačno! Dečak!" - otkrili su izvori "Dosijea".

Vladimir Putin
foto: Alexander Kazakov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Izolovani život

Navodni Putinovi sinovi žive u skoro potpunoj izolaciji u predsedničkoj vili u Valdaju, severozapadno od Moskve, koja je gotovo pretvorena u tvrđavu, zbog straha predsednika za bezbednost svojih naslednika. Ranije je postavio čak i PVO sisteme oko rezidencije.

Okruženi su dadiljama, guvernantama i sportskim trenerima koji žive u vili, ali gotovo da nemaju interakciju sa drugom decom njihovog uzrasta, navodi se u istrazi agencije "Dosije".

"Oni ne provode mnogo vremena sa svojim roditeljima", rekao je za ruski servis RSE istraživač Dosijea, Ilja Roždestvenski i dodao:

"Prema navodima našeg izvora, svega 30 do 60 minuta na dan... Donekle, dadilje su im zamena za roditelje, oni sa njima doručkuju i uče ih da vežbaju zajedno. Moraju da se igraju uglavnom sami ili sa odraslima. Roditelje viđaju samo kasno uveče, a vršnjake uglavnom tokom velikih proslava" - napisao je "Dosije".

Svake godine, porodica putuje u Putinovu rezidenciju u blizini crnomorskog odmarališta Soči, gde većinu vremena provode na skijanju. U letnjim mesecima, dečaci i njihova majka idu na duga putovanja jahtom, koja su sada ograničena na „bezbedne vode“ unutar Rusije i provode vreme u Putinovim rezidencijama na Krimu i u Sočiju. Imaju na raspolaganju oklopni voz, nekoliko aviona, helikoptera i jahti.

Vladimir Putin, Alina Kabaeva
foto: Profimedia

Plata učitelja Putinovih sinova 8.000 evra

Guvernante i učitelji za Ivana i Vladimira mlađeg se regrutuju preko internet stranice za zapošljavanje "English Nanny". Obezbeđen im je smeštaj, tokom nedelje rade pet radnih dana. Napuštanje porodičnog prebivališta im je zabranjeno, a pre nego što počnu da rade, prolaze kroz detaljne lekarske preglede.

- Nastavnici i treneri jedva da komuniciraju direktno sa porodicom. Ako učitelju nešto treba, oni komuniciraju sa porodičnim pomoćnicima - navodi se u istrazi.

Bosanka ih vapsitava i obrazuje već 7 godina

Sofija Božić, državljanka Bosne i Hercegovine, sa porodicom je od 2017. godine i drži im časove muzike i nemačkog jezika.

Sofija Božić
foto: preentscreen/Instagram

Imaju lične trenere

Ivan se već takmičio nekoliko puta u ritmičkoj gimnastici, iako njegovi rezultati, prema "Dosijeu", nisu bili obećavajući. Putinov stariji sin je takođe ambiciozni hokejaš i često igra na večernjim utakmicama sa svojim ocem na području rezidencije.

"Moguće je da se spremaju za sportske karijere. Imaju profesionalne trenere, jednog u gimnastici, a drugog u plivanju. Imaju šahovskog tutora. Stariji sin takođe studira akademske predmete", rekao je Roždestvenski.

Vladimir Putin
foto: Profimedia

A ko je, zapravo, njihova majka Alina Kabajeva?

Žena za koju se navodi da je majka Putinove dece godinama predstavlja misteriju za svetsku javnost, a javnost se uporno trudi da sazna nešto više o "prvoj ljubavnici Rusije".

Nakon što se povukla iz sporta, Alina je postala poslanica Jedinstvene Rusije u Dumi, a potom i direktorka Nacionalne medijske grupacije. Od tada se retko pojavljuje u javnosti, a kad god se to dogodi, mediji pomno prate svaki njen korak.

Alina nikada nije potvrdila vezu sa ruskim predsednikom, ali je jednom istakla da je zaljubljena u jednog čoveka i da je "toliko srećna da se plaši".

1 / 5 Foto: Profimedia

Nakon duge medijske ilegale, pojavila se 2021. godine u političkom tok šou programu na kanalu Rossiya 1.

"Nisu je ispitivali o Putinu niti o tome je li ona tajna prva dama Rusije, samo je komentarisala Olimpisjke igre u Tokiju", rekao je svojevremeno izvor za The Mirror.

Ima još jednu nepriznatu ćerku?

Dugi niz godina se priča i piše o još jednoj ljubavnoj aferi Vladimira Putina. Naime, reč je o izvesnoj Svetlani Krivonogik, te se navodi da postoji mogućnost je upravo on otac njene ćerke Luize Rozove, ali ruski predsenik to nikada nije potvrdio.

Luiza Rozova
foto: Profimedia

Kako je pisala ruska medijska platforma Proekt, njihova romansa je počeka još dok je političar bio u prvom braku, a nakon što je postao prvi put predsenik 1999. godine.

Uz Svetlanino ima se često moče pročitati fraza da je "od čistačice postala milionerka" zahvaljujući Putinovoj darežljivosti. Nakon što su procurili tzv. "Pandorini papiri", dokumenti koji predstavljaju najveće curenje tajnih finansijskih dokumenata svetskih lidera, otkriveno je da je Krivonogik kupila "raskošan stan na četvrtom spratu u stambenoj zgradi u Monaku čija se vrednost procenjuje na četiri miliona dolara'"preko ofšor kompanije. Takođe je otkriveno da njeno trenutno bogatstvo iznosi više od 100 miliona dolara.

Vladimir Putin, Svetlana Krivonogikh
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

The Spectator je analizirao fotografije na Instagramu Luize Rozove na kojima ona pozira u bikiniju, fotografiše se u pariškom stanu, doručkuje, ali joj nikada ne vidite lice. Kako su naveli, razlog je taj što Luiza jako liči na Vladimira Putina.

Predsednik Ruske Federacije do danas nije priznao ni jednu ljubavnu aferu tokom braka, niti je javnosti predstavio novu partnerku nakon razvoda, a prema zvaničnim informacijama ima samo dve ćerke - Katerinu i Mariju, druge naslednike za sada niti je priznao, niti komentariše. Nismo imali prilike ni da ga vidimo u nekom porodičnom okruženju ili nežnijem izdanju, isključivo je posvećen svojoj političkoj karijeri, ispisujući odlučnim i nepokolebljivim potezima nove stranice istorije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs