BOSANAC KOJI JE RADIO ZA PUTINA LIČNO OTKRIVA KAKAV JE ZAISTA: Iznenadio ga je ovim postupcima, a 1 stvar nikom ne čini

Jasmin iz Bosne imao je nesvakidašnji život, sudbina ga je odvela u Rusiju, a tamo je doživeo da upozna Putina i vidi kakav je zaista čuveni političar.

Lifestyle
00:29h Autor:
BOSANAC KOJI JE RADIO ZA PUTINA LIČNO OTKRIVA KAKAV JE ZAISTA: Iznenadio ga je ovim postupcima, a 1 stvar nikom ne čini
Jasim iz Bosne, Foto: Printscreen Youtube - ALEN AVDIĆ

Jasmin iz mesta Breza u Bosni živi veoma lepo u penziji, a neretko se priseti šta je sve radio u mladosti kako bi se skućio i obezbedio deci i surpuzi bolju budućnost. Iako je dugo godina proveo u inostranstvu, daleko od najmilijih, nije ni slutio šta će mu se sve izdešavati, a posebno se nije nadao da će raditi lično za Vladimira Putina.

Po zanimanju je građevinski tehničar, a kompanija u kojoj je radio često ga je slala u inostranstvo, te je radio prvo i Irskoj, a onda je dugo godina proveo u Rusiji.

Njegova supruga je ostala u Bosni i Hercegovini, posvetivši se vaspitavanju dveju ćerki, koje su danas vrlo uspešne mlade dame - starija se bavi arhitekturom i živi u Holandiji, dok je mlađa na doktorskim studijama i predaje na fakultetu u Sarajevu. Iako su sada penzioneri, i dalje su vrlo aktivni - Jasminova žena se bavi knjihovodstvom, dok je on i dalje u svetu građevinarstva.

- Ima danas više para, ali manje rahatluka. Pre je bilo dosta sigurnije, znalo se kada će plata, kad je odmor. Kada sam bio u Iraku, od jedne plate sam mogao odmah auto da uzmem i još da mi ostane. Ali, ne žalim se, lepo živim - kaže Jasmin.

Jasmin
foto: Printscreen Youtube - ALEN AVDIĆ

Uživa da provodi vreme u svom dvorištu koje je puno zelenila, a opušta ga da sadi i brine o biljkama. I upravo u tom svom raju na Zemlji ispričao je interesantno iskustva koja je doživeo u dalekoj Rusiji, kao i kakav je utisak na njega ostavio Vladimir Putin.

- Krajem osamdesetih na načim prostorima počinje da se zakuvava. Pred sam rat sam otišao u Rusiju, tamo smo imali pogon. Tamo smo imali ogroman posao, uradili smo 2.400 stanova. Posle rata sam došao ovde, ali smo naišli na razvaljen sistem. Firma je propala, počeo sam privatno da radim, ali nisam uspevao da dobijam poslove na tenderima. Potom sam stupio u kontakt sa čovekom koji je bio sa mnom u Rusiji, zaposlio se kod njega i ponovo se vratio. Opet sam promenio posao 2003. i sa tim čovekom, koji i dalje ima poslove na ruskom tržištu, veliki je borac, ostao sam 15 godina, sve do 2018.

Kako je decenije proveo tamo, ističe da čak i razmišlja na ruskom, kao i da taj jezik perfektno govori i piše.

- Rusi su inteligentan narod, oni nisu kao ovaj njihov predsednik. Sistem Putina je veoma opasan. Od Staljina se napravio centralizovani sistem. Ruski tajkuni moraju da ga slušaju, ako ne žele probleme. Obični ruski čovek isti je kao i naš čovek, isto je beda. Samo, ima više volje za životom, kod nas se ljudi lako pomire i pokleknu. Dok su Rusi stalno na nogama. A kao narod su vrlo kulturni i gostoprimljivi. Nigde nisam imao probleme - smatra Jasmin.

Međutim, naglašava da je bilo mnogo mogućnosti da vrlo brzo propadne, jer su poroci bili lako dostupni.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube / Salong Sithumthong

- Tamo je na prvom mestu vodka, a onda i žene koje su tada bile lako dostupne. I kada dođeš do malo para, lako može da poletiš i propadneš. Ali, mislio sam na porodicu.

A potom se osvrnuo na predsednika Rusije i otkrio da li je zaista na sve spreman, kako se priča o njemu.

- Putin je tako miran i jednostavan tip, narod mu veruje. Imao sam priliku da ga upoznam, radili smo mu rezidenciju u Sočiju i jednu predsedničku zgradu na aerodromu. Sve dogovore je ispoštovao. Čuvaju svoju tradiciju. Nije onakav kakavim ga predstavljaju. Nikome ne čini zlo - zaključio je Jasmin.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs