Otac je važna muška figura za ženu: Ovaj poseban odnos igra veliku ulogu u životu devojčice, a evo kad je on najvažniji

Veruje se da sinovi imaju posebnu vezu sa majkama, a ćerke s očevima

Porodica
Otac je važna muška figura za ženu: Ovaj poseban odnos igra veliku ulogu u životu devojčice, a evo kad je on najvažniji
Foto: Shuterstock

Roditelji su najvažnije figure u životu jednog deteta. Oni nas stvaraju, uvode nas u ovaj svet i sve u njemu, odgajaju nas, pomažu nam da prevaziđemo svoje strahove, igraju aktivnu ulogu u oblikovanju naše ličnosti i stvaranju sopstvenog sveta.

Međutim, bez obzira na to što su i mama i tata suštinski deo razvoja deteta, postoji jedan poseban odnos koji igra veliku ulogu u životu devojčice, a to je neuništiva, večna, čvrsta veza između oca i ćerke.

Majke nesumnjivo imaju najjaču i jedinstvenu vezu sa svojom decom. Ali postoji nešto posebno u vezi ćerke i oca što zaista utiče na živote ženske dece na intrigantan način:

  1. Otac je prva muška figura u životu devojčice.
  2. Otac je sigurno utočište.
  3. Otac je ženski stub snage.

Dok nas mame grle i uče da budemo nežniji, očevi nas podstiču da budemo jači. Očevi nas uče da nikada ne prestanemo da budemo radoznali, iako pravimo greške, da nikada ne odustanemo ma koliko se plašili. Da uvek pomeramo granice. Majka je uglavnom ta koja želi da izbegavamo rizike, ali otac je taj koji nas podstiče da uvek pokušavamo da učimo iz svojih grešaka.

otac, otac i ćerka
foto: Shutterstock

A zašto očevi imaju tako veliki uticaj na emocionalni razvoj svojih ćerki?

Prema istraživanju objavljenom u časopisu, ćerke koje nemaju bliske odnose sa očevima imaju veću verovatnoću da razviju psihičke i emocionalne probleme i veća je verovatnoća da će postati depresivne ili anksiozne, nego ćerke koje održavaju bliske i zdrave odnose sa svojim očevima.

Nema sumnje. Porodica igra veliku ulogu u pripremi za sve buduće veze i odnose. Ćerke uče kako da se slažu sa svojim muževima, prijateljima, partnerima i drugim ljudima u sopstvenom životu nakon što provode vreme sa ocem i bratom.

Stoga je prirodno da su ponavljajući problematični odnosi sa muškarcima, simptomi depresije ili nisko samopoštovanje često rezultat napuštanja od strane oca.

Kada deca odrastaju osećajući bliskost sa svojim očevima tokom adolescencije, veća je verovatnoća da će razviti zdrave i zadovoljavajuće bračne odnose kao odrasli. Nezdrav odnos sa ocem sprečava ćerku da uspostavi normalan blizak odnos sa drugim muškarcima u svom budućem životu. Ali ako u ranim godinama postoji pozitivno iskustvo sa ocem, žena će i u kasnijem životu biti mnogo bolja u odnosima sa muškarcima.

U poređenju sa majkama, očevi generalno imaju veći uticaj na odnose ćerki sa muškarcima. Pozitivan odnos između oca i ćerke ima veliki uticaj na buduće međuljudske interakcije u odnosu žene i muškarca.

Otac i ćerka
foto: Shutterstock

Očevi koji pružaju podršku su posebno važni u životima njihovih ćerki jer služe da se suprotstave tipičnim muškim predrasudama. Stoga će ćerka koja je imala dobar odnos sa ocem verovatno da bude socijalno kompetentnija, imaće veće samopouzdanje i biće psihološki jača.

Zaista je razočaravajuće što su pre samo nekoliko decenija očevi često bili ti koji su isključivo bili odgovorni za obezbeđivanje i izdržavanje porodice, dok su majke bile smatrane primarnim i jedinim negovateljima.

Međutim, dobro je znati da u današnje vreme očinstvo ima sasvim drugo značenje. Jer roditeljstvo nije samo odgovornost majke. Dobro roditeljstvo znači imati jednake uloge i odgovornosti kada je u pitanju vaspitanje dece.

Stil / uniqorner.com

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs