Kupuju na pijaci, nemaju generalno sređivanje, a kuća uvek blista: 10 navika koje su Turkinje učile od svojih baka

Njihove navike su korisne i treba svi da ih usvojimo

Porodica
Autor:
Kupuju na pijaci, nemaju generalno sređivanje, a kuća uvek blista: 10 navika koje su Turkinje učile od svojih baka
Foto: Cobra Team / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ove životne trikove turske žene su naučile od svojih baka. U njima nema ničega što bi nas sprečilo da ih preuzmemo kako bismo takođe postizali sve i uživali u životu.

Praktično organizovan dom i slobodno vreme za sebe. Da bi održale životnu ravnotežu, Turkinje se pridržavaju ovih mudrosti koje vrlo efikasno funkcionišu.

Udobnost u domu Turkinje obožavaju da ukrašavaju svoje domove. Više vremena posvećuju ne čišćenju, već stvaranju udobnosti. Na primer, koriste mirise za prostorije, uzgajaju biljke i dekorišu prostor dodacima. Pored toga, turske domaćice obožavaju da kuvaju kod kuće — tako čuvaju kulinarske tradicije i ispunjavaju prostor neponovljivim mirisima začina.

Posebna pažnja tepisima

Život u istočnoj zemlji je nezamisliv bez tepiha. Turkinje imaju poseban odnos prema njima: redovno ih, svakog meseca, temeljno čiste. Tokom tog vremena na njima se nakupi velika količina prašine, pa se ne oslanjaju samo na usisivač. U arsenalu turskih žena postoji mnogo sredstava za čišćenje tepiha i posebno mesto napolju za njihovo sušenje. Nakon takvih procedura, u domu se lakše diše!

Dnevna Soba, Tepih, Nameštaj
foto: Thinkstock

Nema generalnog čišćenja

Zašto bi ga bilo, ako jednostavnim akcijama možemo svakodnevno održavati čistoću? Turkinje tako raspoređuju svoje obaveze da se nered nikada ne nagomilava.

Koriste narodne trikove

Ako je za naše domaćice soda podignuta na kultni nivo, za Turkinje je pasta za zube posebno cenjena. Da li ste znali da pomaže u smanjenju zamagljivanja ogledala i odlično ih polira? Takođe, pasta za zube se odavno koristi kao alternativa sredstvima koja mogu besprekorno očistiti sanitarije.

Balkon — mesto za odmor

U Turskoj retko možete videti domaćicu koja je balkon prepustila neredu. Uglavnom se otvoreni prostor koristi za odmor ili za dečije igre. Balkon za Turkinju je isto što i soba, poput spavaće ili dnevne, te ga stoga drže u istom redu.

Balkon
foto: Shutterstock

Jednostavan trik protiv insekata u žitaricama

Ako morate da bacate tek otvoreno pakovanje prosa ili heljde zbog insekata, iskoristite turski narodni način da se rešite štetočina. Sledeći put stavite lovorov list u vrećicu — njegov miris neće prožeti žitarice, ali će otjerati štetočine.

Kultura gostiju

Zašto Turkinje posvećuju toliko pažnje stvaranju udobnosti? Zbog toga što u Turskoj cveta kultura domaćih okupljanja i žurki. Bilo koji događaj se slavi u dnevnim sobama ili kuhinjama. Zato turske žene umeju brzo da postave sto i stvore svečanu atmosferu.

Vreme za odmor

Žiteljke Turske poštuju narodne tradicije. Između ostalog, posećuju javna kupatila, poznata kao hamami. Izgledaju kao palate, a unutra su uređeni kao SPA saloni — sve kako bi se svako mogao opustiti i osvežiti. Kada turske devojke osete umor, zovu prijateljice i organizuju beauty party u hamamu.

Proizvodi sa pijace

Stanovnici Turske obožavaju da se cenkaju. Zato u zemlji postoji mnogo pijaca čiji su štandovi preplavljeni svežim proizvodima i mirisnim začinima. Tipičnoj Turkinji je sasvim normalno da smisli meni i na pijaci izabere odgovarajuće proizvode kod omiljenih dobavljača. Osim toga, mogućnost snižavanja cene omogućava značajnu uštedu.

Pijaca
foto: Shutterstock

Čuda zamrzavanja

Meso, ribu, povrće i bobice stavljate u frižider? Turkinje takođe. Ali dodaju ovom spisku i namirnice poput žitarica ili supa. Bilo koji višak se, u svrhu štednje, stavlja u zamrzivač kako bi bio pri ruci kad god je potreban.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs