Nataša ima 6 dece, u izbeglištvu menjala 30 adresa: Kad se skućila muž je odvojio od njih i poslao u kolektivni smeštaj

Kad je pričala o Podruzi, ljudi su zanemeli, a njena lična životna priča ostavlja bez teksta

Porodica
09:24h Autor:
Nataša ima 6 dece, u izbeglištvu menjala 30 adresa: Kad se skućila muž je odvojio od njih i poslao u kolektivni smeštaj
Foto: preentscreen/Youtube

Nataša Terzić je majka šestoro dece, a u životu preživela golgotu, taman kad je mislila da se skućila muž je pronašao drugu i odvojio je od njih.

Posle 21 godine u izgnanstvu, a u svojoj državi Nataša Terzić, 2019. godine skućila se u sremskom selu Divoš ispod padina Fruške gore. Tu je napisala „Podrugu“, roman prvenac.

Nataša je rođena u velikoj patrijahalnoj porodici Terzić u Begovom Lukavcu, u srcu Metohije. Završila je osnovnu školu u svom rodnom selu, matematičku gimnaziju u istoku, a Višu ekonomsku školu u Peći. Udata, majka šestoro dece i troje unučadi. Sada živi u Divošu, malom mestu na obroncima Fruške gore.

Njeno putovanje do fruškogorskog sela trajalo je 20 godina. Počinje, kada je 1998. godine izbegla sa Kosova sa troje dece. Najmlađe dete je imalo 8 meseci. Tadašnji muž ostao na ratištu.

Kad se rat završio muž pronalazi drugu ženu, oduzima joj decu, a ona sa jednim koferom napušta porodični dom i odlazi u Beograd. Doseljava se u kolektivni kamp u Resniku, gde joj tada žive majka, dva brata, snajke i njihova deca.

Nataša Terzić
foto: preentscreen/Youtube

Sve testove, naposletku, polože i konačno stiže nagrada. Upoznaje Radovana, svoju veliku ljubav, dobijaju sina Jovana i u zbiru broje čak osmoro dece - petoro Natašinih, jedno zajedničko i dve Radovanove ćerke.

„Kada smo izbegli, tada je bio napad na Ljođu, to je 6 kilometara od Peći, nama je naređeno da se povučemo, da se civili izvuku, to mesto je palo pod zonu ratnog dejstva, koje je moglo da se proširi i bilo je jako rizično. Tu gde sam ja bila, na Rugovskoj klisuri tamo je bila odstupnica zatvorena. Jedini izlaz je bio preko Peći. Naređeno je da se svi izvučemo, neki su se vratili na Kosov pa su 1999 godine ponovo izbegli.

Ostala sam jer su mi trebala sredstva tada, koja sam trebala da skupim, zbog deteta, da ne oslepi, ostala sam da skupljam sredstva i da se nadam da ću da se vratim kući. Okolnosti su bile drugačije i nisam se vratila u novu kuću koja je bila izgrađena tek 14 meseci, ona je zapaljena. Deca su mi imala 4 godine, 3 godine i 8. meseci.“

Nataša Terzić
foto: preentscreen/Youtube

Nataša je živela u Gajdobri kod Bačke Palanke gde je bila 2.5 godine. Posle Gajdobre još 29 novih adresa, širom bivše Jugoslavije.

Selila se u bolje uslove.

Porodica je tokom 20 godina, menjala 30 puta adrese. Za 20 godina, ova majka je rodila još troje dece. Sve ih je podigla, neke izvela na dobar put a neke još drži za ruke.

U Divoš došla 2018 u junu, dobila je kuću preko komesarijata za raseljena lica.

Sada živi u selu Divoš, u okolini Sremske Mitrovice.

Knjiga „Podruga“ ima za cilj da nas vrati korenima i podseti na ono vreme u kome smo se čvrsto oslanjali na tradiciju i neke trajne vrednosti.

Život piše romane. I pisci pišu romane. Nataša Terzić, ekonomista po zanimanju, rođena u Begovom Lukavcu u opštini Istok na Kosovu i Metohiji, sada nastanjena u mestu Divoš, napisala je roman koji se zove „Podruga“.

Na Kosovu i Metohiji, gde, nažalost, žena nije mogla da rodi, često se znalo da je problem u njoj. U takvim slučajevima, žene su pristajale na kompromis i suživot sa drugom ženom kako bi obe imale decu – i ona koja može da rađa i ona koja ne može, kako bi deca rasla na krilu obe žene. Knjigu po motivima tog običaja, pod nazivom "Podruga," napisala je Nataša Terzić, rođena u Metohiji. Inspirisana sudbinama svojih sunarodnika iz južne pokrajine, Terzić je pretočila sve teškoće, ali i uzvišenosti tih žena u jedno životno i poučno štivo.

Stil/Noiz/Žena/Ozon.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs