Kakvi su bili intimnio odnosi Nikole Tesle, šta je doručkovao i kako je održavao telo: Bizarne navike koje zapanjuju

Nikola Tesla je razvio prilično bizarne navike vezane za intimne odnose, ali i hranu i vežbanje, a to je otkriveno u njegovoj biografiji

Zanimljivosti
Kakvi su bili intimnio odnosi Nikole Tesle, šta je doručkovao i kako je održavao telo: Bizarne navike koje zapanjuju
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Na današnji dan, 10. jula 1856. godine u Hrvatskoj, rođen je Nikola Tesla kao četvrto od ukupno petoro dece sveštenika Milutina i domaćice Georgine, zvane Đuka.

Nikola je kršten u srpskoj pravoslavnoj crkvi kao Nikolaj. Ovaj veliki genije imao je pomalo bizarne navike kojih se držao tokom svog života i od kojih nikad nije odstupao.

Doručak

Čitavog života je doručkovao isto: mleko i jaja, dok je ručak preskakao. Drugi obrok bi mu bio obično čorba od povrća, a meso je vrlo retko jeo.

"Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo", govorio je Tesla.

"Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem", pišu na sajtu Tesla Universe.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Treniranje tela i dugovečnost

"Ne želim nikakav odmor, nikakav prestanak teškog rada. Kada bi ljudi birali posao u skladu sa svojim temperamentom, ukupna količina sreće na zemlji bila bi nemerljivo veća.

Verujem da treba puno vežbati. Ja hodam osam do 10 milja svakog dana i nikada ne uzimam taksi ili druga prevozna sredstva kada imam vremena da koristim snagu svojih nogu. Takođe, vežbam i kroz kupanje svakog dana, jer smatram da je to veoma važno. Koristim toplu kupku nakon koje se dugo tuširam hladnom vodom.

Nikola Tesla
foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Ja retko kada spavam. Dolazim iz porodice dugovečnih ljudi, koji su poznati po tome što nisu puno spavali. Nadam se da ću dostići rekord mojih predaka i da ću živeti bar 100 godina. Moje nespavanje me ne brine. Nekada odspavam sat vremena. Povremeno, ipak, na svakih par meseci, odspavam po 4 do 5 sati. Onda se probudim u potpunosti napunjen energijom, kao baterija. Nakon takve noći, ništa me ne može zaustaviti. Tada osećam ogromnu snagu. Ne postoji sumnja oko toga da je san obnovilac, davalac života, da on povećava energiju. Sa druge strane, ne verujem da je on neophodan za nečije zdravlje, naročito ako je to neko ko po navici malo spava", objasnio je slavni naučnik.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Intimni odnosi

Akademik Vladeta Jerotić je pažljivo analizirao sve činjenice o Tesli i došao je do ovih zaključaka, što se tiče njegovog intimnog života:

"Oko Nikole Tesle nema žena, nije dokazano da je imao vezi, iako se pominje neka simpatija. Ali, sa ženama je uvek bio korektan, ali ne preterano ljubazan, što bi bilo sumnjivo. Niti ih je potcenjivao, što bi isto bilo sumnjivo. Čak je sa simpatijama sa njima razgovarao. Kod Tesle nije mogla ni da se nasluti konverzija seksualnog nagona. Sve to je pretočio u stvaralaštvo," tumačio je akademik Jerotić.

"Već u ranom mladalačkom dobu Nikola Tesla je, uz pomoć oca, postavio sebi kao zadatak – samosavlađivanje, predstavljen gotovo kao životni cilj. Šta je to trebalo tako rano savlađivati, od čega se Tesla osećao ugrožen, pa je preduzeo da sebe savlađuje strogim telesnim i psihičkim vežbama, relativno retkim, i onda i danas, među mladim ljudima u adolescenciji?

Nikola Tesla
foto: IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Psihoanalitički orijentisana psihologija ima samo jedan, odlučan odgovor, proizašao iz njene teorije i prakse: to su nagoni u mladog čoveka, seksualni i agresivni nagon; nagoni su ti koji zbunjuju, plaše i gone adolescenta da ih živi, ali i savlađuje, pokorava, potiskuje, da ne bi ovladali životom mladog čoveka. Bez obzira kojom odbrambenom snagom raspolaže mlad čovek u oorbi protiv nagona, svako preterano potiskivanje urodiće nekim simptomima kao nagoveštajima mogućeg razvoja neke psihičke bolesti.

Za mene nema nikakve sumnje da je Nikola Tesla, sličan u ovome i nekim drugim genijalnim ljudima koji su vodili asketski život, najveći deo svoje silne urođene energije, koja se napaja iz izvora vitalnih nagona (seksualnog i agresivnog), uspešno sublimisao i preveo u oblast svojih pronalazaka i gotovo neprekidnog bavljenja idejama. Da li treba podsećati na činjenicu da nije poznata nikakva žena koja se na bilo koji način umešala u Teslin lični život, kao i na činjenicu da Tesla u svojoj autobiografiji, osim svoje majke, a onda na najpohvalniji mogući način, nikad nije spomenuo niti jednu ženu!

(Stil/Izvor: "Psihološki portert Nikole Tesle", akademik Vladeta Jerotić / YT kanal - AKADEMIK VLADETA JEROTIĆ / Pulse.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs