"Moja svekrva ima 50 godina i smatram da nije sposobna da čuva moje dete": Snaja izazvala lavinu besa kod starijih žena

Ispovest snaje koja ne sme da ostavi bebu svekrvi od 50 godina izazvala je lavinu besa.

Porodica
17:12h
"Moja svekrva ima 50 godina i smatram da nije sposobna da čuva moje dete": Snaja izazvala lavinu besa kod starijih žena
Foto: Shuterstock

Majke često nemaju poverenja i ne žele da ostavljaju decu nikome na čuvanje. Ali jedna mlada mama izazvala je bes kod žena kada je izjavila da ne želi da ostavi dete svekrvi koja je pokretna i ima samo 50 godina.

Ova situacija otkriva složenost odnosa između majki i baka, posebno kada je reč o poveravanju brige o deci. Mlada mama, koja je želela da ostane anonimna, objavila je na društvenim mrežama da se ne oseća sigurno kada ostavi svoje dete svekrvi, iako je ona u punoj snazi i sposobna da se brine o unuku. Njena izjava izazvala je buru komentara, od onih koji je podržavaju do onih koji smatraju da je njeno ponašanje nepravedno prema svekrvi.

Svekrva
foto: Shutterstock

Razlozi za ovakve stavove mogu biti raznovrsni. Neke majke osećaju da niko ne može brinuti o njihovom detetu bolje od njih samih, dok druge možda imaju loša iskustva iz prošlosti koja utiču na njihovo poverenje. U ovom konkretnom slučaju, mlada mama je navela da se jednostavno ne slaže sa načinom na koji svekrva pristupa nezi dece i da ima drugačije vaspitne metode.

"Svekrva je divna žena, ali imamo različite stavove o ishrani, spavanju i disciplini. Zbog toga se ne osećam sigurno kada ostavljam dete kod nje", napisala je mlada mama u svom postu.

Reakcije na njenu izjavu bile su podeljene. Mnoge žene su je kritikovale, smatraju da bi trebala da bude zahvalna što ima podršku bake koja je voljna da pomogne. "Mnoge od nas nemaju nikoga ko bi mogao da uskoči i pomogne. Trebalo bi da budeš zahvalna što imaš svekrvu koja je spremna da čuva tvoje dete", napisala je jedna korisnica.

S druge strane, bilo je i onih koji su je podržali, naglašavajući važnost majčinog osećaja sigurnosti i poverenja. "Ako se ne osećaš sigurno, nemoj se osećati krivom. Ti najbolje znaš šta je najbolje za tvoje dete", komentarisala je druga žena.

Majka i dete, Majka, DETE
foto: Shutterstock

"Možda grešim, zapravo 90 posto sam sigurna da grešim, ali tih deset posto imam strah i sumnje, što je možda normalno jer sam prvi put mama. Beba ima sedam meseci i nikad se ne odvajamo jer ju nemam s kim ostaviti. Ovde imam samo svekrvu, ali nedostaje mi poverenje u nju", otkriva majka.

"Da bi stvar bila luđa, ona je čuvala od zaove tri devojčice od rođenja, ali su to sada već velike devojčice od osam i šest godina, i pomislim, možda je zaboravila s bebama. Ona se s decom, a i s mojim malenim, ponaša skroz okej, ponekad malo previše opušteno, čini mi se. Ne pazi na to kako ga sestrične navlače pa me i to brine. Hoće li taj strah proći?", pita majka koja ne veruje u svekrvine kompetencije kada je reč o čuvanju male dece.

Strah je prirodan, iako nije opravdan

Mogli bismo reći da je posve prirodno brinuti se o sigurnosti i dobrobiti svog deteta, posebno kada ga ga se ostavlja s nekim drugim pa čak i ako je to svekrva koja ima iskustva s decom. Poverenje se gradi vremenom, a osećaji nesigurnosti i sumnje su sasvim razumljivi pa čak i kad su neracionalni i neopravdani. Zbog toga ne bi trebalo ishitreno osuđivati ovu snaju i mladu majku.

Možda bi u ovoj situaciji pomoglo postepeno ostavljanje deteta sa svekrvom na kraće periode, kako bi se i majka i beba navikli na tu situaciju. Tako se majka može uveriti kako svekrva postupa s detetom i osetiti se sigurnije.

"Svekrvu ne bih dala za sto drugih"

"Kad budeš imala troje i više dece, ako budeš, biće ti svejedno kako će ga čuvati, bićeš srećna i za to nešto čuvanja kako bi mogla imati vremena za sebe", napisala je sudija rasprave Dajana. "Ja decu ne bih dala današnjim internet mamama", prokomentarisala je Marina.

Vjekoslava pak piše: " Meni je ovo smešno. Ja imam 50 godina i kada čujem da se dobro drži… pa nema 90 godina." Isto dodaje i Marija: "Kažete da ima 50 godina, još uvek je pokretna i dobro se drži. Kao da ste opisivali 90-godišnjakinju, ženu u dubokoj starosti."

"Mojoj svekrvi je 60 godina, pokretnija je i brža od mene. Kad joj ostavim dete, mirna sam i ne trebam se ni sekunde pitati je li gladna, žedna, sigurna. Ja svoju ne bih dala za stotinu drugih. U svemu je za deset", zaključila je Jozefina.

(Stil/ Moje vrijeme)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs