Vaspitanje

Evo kako da naučite dete da bude dobar čovek: Savet za svakog roditelja

Ako se prema deci postavljate neprijateljski, tako ih učite da je u redu da vređaju druge

Porodica
Autor:
Evo kako da naučite dete da bude dobar čovek: Savet za svakog roditelja
Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je jedan od najtežih i najlepših zadataka dvoje ljudi koji imaju decu. Kako nas tome niko ne uči, opravdan je i strah da li ćemo na pravi način usmeriti i vaspitati dete i naučiti ga da bude dobar čovek, bez bojazni da mu možda previše popuštamo ili ga pak previše forsiramo, vođeni nekim sopstvenim ambicijama. Da biste pravilno izveli dete na put, donosimo vam nekoliko dragocenih saveta koje treba dobro zapamtiti i svakodnevno primenjivati.

roditelji i deca
foto: Shutterstock

1. Srećno dete ima mamu i tatu koji imaju vremena ne samo da vole njega nego i jedno drugo.

2. Srećno dete je pre svega ono koje je zdravo, a tek onda ono koje ume da svira neki instrument, govori strane jezike, ide na balet...

3. Zdravlje svakog mališana u daleko većoj meri zavisi od brige njegovih roditelja nego od svih pedijatara zajedno.

4. Za roditelje bolešljive dece čest savet je da nabave psa, jer je to odličan razlog da dva puta dnevno izvedu i njega i dete u šetnju.

5. Ako je vaš mališan cele godine bio bolešljiv, ako nije trčao, bio na selu ili bilo gde van grada gde ima šume i gde teče neka reka, zapitajte se kakav ste roditelj i na šta trošite slobodno vreme. Odlazak na takva mesta može imati veći učinak na njegovo zdravlje nego letovanje na moru i smeštaj u hotelu sa pet zvezdica.

6. Ako ste iskreni sa svojim mališanom, naućete ga šta je pravednost.

7. Ako se dete oseća sigurno i voljeno u porodici, tako će biti samopouzdanije i imaće bolje odnose s drugim ljudima.

8. Ako ga često grdite, naučićete ga da osuđuje druge, ako ga često hvalite, naučiće da ceni ljude, a ako ga ohrabrujete, imaće veliko samopouzdanje.

9. Ako se prema detetu postavljate neprijateljski, tako će naučiti da tuče i vređa druge. Ako ga često ismevate, postaće stidljivo.

10. Ako mu često govorite da mora da se stidi zbog svojih postupaka, naučiće da se u budućnosti stalno oseća krivim.

roditelji i deca
foto: Shutterstock

11. Ako ste detetu stalna podrška, postaće samostalno i samouvereno.

12. Zapamtite, ako dete živi u prijateljskom i harmoničnom okruženju, znaće šta je ljubav i naučiće kako da je prepozna.

13. Nikada nemojte da govorite loše o svom detetu - ni pred njim, ni kad nije tu.

14. Poštujte mališane čak i kada naprave grešku, ne skačite odmah na njih i ne kažnjavajte, već im ukažite na nju i objasnite razlog zašto je uradilo lošu stvar. Tako će je s razumevanjem ispraviti.

15. Uvek slušajte decu i odgovarajte na njihova pitanja i molbe - tako će znati da ste uvek tu za njega, a od koga može da dobije bolje odgovore, ako ne od vas?

roditelji i deca
foto: Shutterstock

16. Pazite kako se ponašate pred detetom, jer ono kao sunđer upija sve ono što vidi i čuje, a to će im biti model ponašanja kada i oni jednog dana odrastu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs